A mennyország a Földön kezdődik

Vezetőként, emberként a legfontosabb, hogy megértsük és támogassuk egymást. Életünk paradicsoma valóban itt a Földön kezdődik, és én hiszek benne, hogy ezt meg tudjuk teremteni.

Ooh, baby, do you know what that’s worth?
Ooh, Heaven is a place on Earth
They say in Heaven, love comes first
We’ll make Heaven a place on Earth
Ooh, Heaven is a place on Earth

Belinda Carlisle – Heaven Is a Place on Earth (részlet)

Tegnap egy üzleti klubban jártam (a klubban), ahol a coaching és annak jelentősége a vállalkozásban volt a fő témánk. Megvitattuk, hogy vezetőként hogyan lehetünk egyben coachok is, és hogy miért kulcsfontosságú ez a szerepvállalás. Beszéltünk az azonos értékrend fontosságáról, a közös célok megfogalmazásáról és az empátia szerepéről is. Hiszen mi emberek vagyunk, nem gépek – bár mindezt következetes szabályok mentén kellene megvalósítanunk.

Ez az esemény és találkozás még inkább rávilágított, hogy a vállalkozásvezetés során felmerülő problémák, dilemmák, kételyek és feladatok lényegében hasonlóak maradnak, függetlenül attól, hogy tízen vagy százan dolgozunk-e együtt. A lényeg, hogy emberként kezeljük egymást, megértéssel, türelemmel de következetességgel.

Ezek után, hazafelé menet, meghallgattam Belinda Carlisle „Heaven Is a Place on Earth” című dalát, ami gyermekkorom óta kísér (mondjuk nem extra, hogy erre bukkantam rá Youtube-on, hiszen naponta 3x hallgatom meg, de most mégis erősebben hatott).

Ez a dal felnőttként egy mélyebb, személyes jelentést nyert. Nem a gyermekkori hittanórák és a bennük rejlő ellentétek jutnak eszembe róla (gyakorlatilag vitázni jártam hittanra és amikor már végképp nem tudtam kezelni 10 éves értelmi szinten a feszes tényközléseket, elővettem a jó öreg Darwint, ami mindig zárta a vitát) – nem vagyok rá büszke, de kislányként tényközlésnek éreztem a tanításokat és nem láttam mögé. Viszont ami már 10 évesen is megfogalmazódott bennem, az az a felismerés, hogy:

…a mennyországot mi magunk teremthetjük meg itt a Földön, az „itt és most” elvének jegyében. Mert hát ki akarna várni jó esetben 70-80 évet arra, hogy majd felemelkedik?

És igaz… A gyermekkori énem számára a hittan és a templomba járás nem jelentett kedvenc elfoglaltságot. Gyakran úgy éreztem, hogy bele kell állni, amikor arról hallottam, hogy a mennyországban vár ránk a megváltás, és addig is bűntudatot kellene (?) éreznünk. Akkoriban még nem tudtam értelmezni azokat az információkat és érzéseket, amiket kaptam. Fontosabb volt a lázadás, mint a tanítások szellemiségének megértése.

De ahogy felnőttem, tapasztalatokat szereztem, és értékes emberi kapcsolatokat alakítottam ki, másképp kezdtem látni a világot.

A vallásokat is holisztikusan tudtam értelmezni, olvastam Jézusról, olvastam Buddháról… Úgy láttam, hogy minden történés természeti, ha hiszünk benne, ha nem.

Tudtátok például, hogy először Voltaire vetette fel, hogy a világegyetem egy hatalmas robbanástól keletkezett? És Goethe vetette fel először, hogy a spirális ködökben nagy mennyiségű csillag örvénylik. Most ezeket hívjuk galaxisnak. Vicces, hogy az új tudományos elképzelések hányszor származnak kísérletező művészeti elképzelésekből.

De vissza ahhoz, ami miatt ma ideültem a géphez – mielőtt még visszaülnénk a DeLorean-be és megint ide-oda repülünk 25 évet. 😊

Ezt a verziót azért választottam a cikkben, mert a „Black Mirror – San Junipero” részében hallható klipes változat van alatta, és különleges érzelmeket és mélységeket nyit meg. Az epizód futurisztikus, mégis mélyen emberi története tökéletesen kiegészíti a dal szövegét és hangulatát, így együtt még erőteljesebb üzenetet közvetítenek az időtlenségről, a szeretetről és az emberi kapcsolatok mélységéről. Az összekapcsolásuk által a dal új dimenziókat nyer és még inkább hatással tud lenni ránk.

A „Heaven Is a Place on Earth” dal üzenetét úgy értelmezem, hogy a mennyországot mi magunk teremthetjük meg itt a Földön.

Nem kell alárendelnünk magunkat, nem kell szerepeket játszanunk.

Inkább kedveseknek kellene lennünk, elfogadnunk, hogy mások mindig mások lesznek, és ez így van rendjén. Hiszen mindenkiből csak egy van. Az élet (meg)élésének és mások életének tiszteletben tartásának filozófiája által talán már itt a Földön megtapasztalhatjuk a mennyországot, még mielőtt elhagynánk ezt a világot.

Az ember természeténél fogva értelemkereső lény.

Ismerni szeretnénk, mi volt előttünk, mi lesz utánunk, mi lesz velünk. Az, hogy itt és most hogyan állunk a másikhoz, hogyan figyelünk a világra körülöttünk és a mikrokörnyezetünkre, hogy érdekel-e a másik öröme vagy bánata, kizárólag rajtunk múlik.

A Teremtést mi magunk végezzük.

A valódi értékek és a mások iránti nyitottság nagyon jelentősen átalakíthatja a mindennapjainkat.

És persze! Az emberi tényező, az emberi kapcsolatok nagy mértékben befolyásolják a vállalkozásunk sikerét, de az egész életünk sikerét is.

A mennyországot itt a Földön is megteremthetjük – már régóta egyfajta iránytűvé vált számomra, mind személyesen, mind üzletileg.

Ez a felismerés vezérel, amikor arról gondolkodom, milyen értékeket képviselek, és hogyan befolyásolom a körülöttem lévő világot.

Az élet értelmének keresése, a másokkal való empatikus kapcsolódás, a közös és személyes célok kitűzése – mindez alapvetően befolyásolja, hogyan éljük meg a jelenünket, és hogyan alakítjuk a jövőnket.

Ezért hirdetem most is azt az üzenetet, hogy a mennyországot mi magunk hozhatjuk el ide, a Földre, a mindennapjaink során. Azáltal, hogy kedvesek vagyunk, elfogadjuk a különbözőségeket, és értékeljük az élet minden egyes pillanatát, valóban megteremthetjük a saját paradicsomunkat itt és most. Ez az életszemlélet nem csak személyes boldogságot hozhat, hanem üzleti sikerességet is elősegíthet, hiszen egy olyan közösséget építünk, ahol mindenki értéknek számít.

Mert mindannyian értékesek vagyunk, és nem azért jöttünk (legalábbis ebben hiszek) hogy szenvedjünk, hogy lemondjunk, hogy beletörődjünk, hanem igenis… Éljünk.

Amilyen boldogan csak lehet.

És amikor a boldogságról beszélek, sosem a pénzre gondolok. Hanem arra, hogy:

Szabad vagy, választhatsz kivel, mikor, hol töltöd az időd, hogyan töltöd az időd, hol dolgozol, mivel foglalkozol, mit viselsz, hogyan beszélsz, mit érzel…

Van választásod!

És ennél nagyobb kincs nem is kell. Ha mind emellé szeretnek és te is szerethetsz, na az a cseresznye a tortahabon. Akkor megérkeztél. 😊

Köszönöm a figyelmeteket: Nagy-Kozma Aletta