Bizalom és Elköteleződés a munkahelyen

✨ A Bizalom és Elköteleződés nem csak a munkahelyi siker kulcsa, hanem egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet alapja is. Nemrégiben egy különleges eseményen vettem részt, ahova egy régi barátom és kollégám, Jenei Gabriella Gabus társaságában érkeztem. 🌟 Ez inspirálta a mai témát is.

Nemrégiben egy különleges eseményen vettem részt a Forbes Makers Day-en, ahol nem csak inspiráló előadásokban volt részem, hanem egy régi barátom és kollégám, Jenei Gabi „Gabus” is elkísért. Ez az élmény arra ösztönzött, hogy megosszam veletek, miért olyan fontos a jó hangulat, a bizalom és a pozitív munkakörnyezet a vállalatban.

Több, mint munkatárs – emberekkel dolgozunk együtt

Kezdjük ott, hogy szeretem magamat jó emberekkel körbevenni, akik a maguk területén kiváló szakemberek is. Tehát alapvetően olyan emberek vannak a társaságomban, akiket könnyű szeretni, mert kedvesek, intelligensek, megértőek, szorgalmasak… és így tovább, szóval szerencsés együttállások voltak eddig, nagyon! 😊

Ez igaz mindenkire, az értékesítőkre (egyikük imád utazni és nagyon humoros, másikuk borzalmasan türelmes és figyelmes), asszisztensemre (aki az egyik legkreatívabb ember akit ismerek és ha nem ismerném az ő és saját gyökereimet, még azt is elhinném hogy „egy alomból vagyunk”, annyi a hasonlóság), grafikusokra (igyekvőek, kedvesek, kreatívak, humorosak), fejlesztőkre (ügyesek, okosak, hatékonyak), a nyomdai munkatársunkra (aki mellesleg elképesztő pizzát süt a kemencéjében), a könyvelőkre (akik édesanyaként viselkednek velem)… de folytathatnám reggelig a sort, hiszen mindenkit emberként is tisztelek és szeretek! Mindez persze amellett, hogy szuper, hatalmas biztonságot ad, nekem is, nekik is!

Reflektálva a Forbes eseményre, ez alkalommal Gabust emelném ki. Gabi és én már 10 éve barátok vagyunk és együtt dolgozunk. Gabi a Magyar Térképház Kft. grafikusa, és együtt alkottunk már sok-sok sikeres projektet. A legelejétől értjük egymást, nagyon hasonló az értékrendünk, imádom a humorát és azt, ahogyan az életet szemléli, a minőségeket azonosítja. Gabus egy nagyon nyitott ember, képzeljétek, meseterapeuta is a grafikázás mellett. Annyira klassz! Az egyik lételeme, hogy másokon segít, neki ez ad energiát, tyúkanyó típus. Nem is tudna másmilyen lenni, és nem is kell. Szóval már a nulladik perctől megtaláltuk a közös hangot és jó hangulatban folyt a munka. Gabussal dolgozni nem is munka igazán, inkább közös alkotás.

De miért is olyan fontos a jó hangulat a munkahelyen?

A válasz egyszerű: a jó hangulat elősegíti a kreativitást, a produktivitást és a munkahelyi elégedettséget. Egy pozitív munkakörnyezetben az emberek jobban érzik magukat, ami hozzájárul a jobb teljesítményhez és a hosszú távú munkakapcsolatok kialakításához.

Bizalom és elköteleződés – alapkövek

A bizalom és az elköteleződés két alapvető tényező, amelyek hozzájárulnak egy jó munkahelyi hangulathoz. Amikor a kollégák egymásban megbíznak és elkötelezettek a közös célok iránt, az együttműködés zökkenőmentesebb és hatékonyabb.

Gabi és én például egy olyan munkakapcsolatot alakítottunk ki, ahol teljes mértékben megbízunk egymásban. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy nyíltan kommunikáljunk, megosszuk egymással az ötleteinket és együtt dolgozzunk a legjobb megoldások kialakításán.

Természetesen a mindennapokban nem ugrándoznak minden percben csillámpónik, de nem félünk a másik elé tárni, hogyha valamiben nem vagyunk biztosak, vagy változtatnánk. És ez így is van jól, nagyon jól! A nyílt és őszinte kommunikáció elengedhetetlen a bizalom kialakításához. Nem félek megmondani a másiknak, mit érzek, mit csinálnék másképp, hogyan ideális nekem dolgoznom, hogyan lehetek a leghatékonyabb – ami pedig ugye mindenkinek jó.


  1. Nyitottság és Kommunikáció: A jó hangulat elősegíti a nyitott és őszinte kommunikációt.
  2. Lelkesedés és Szenvedély: A dolgozók lelkesebben és szenvedélyesebben végeznek el feladatokat.
  3. Egészséges Verseny és Kollaboráció: A jó hangulat elősegíti az egészséges versenyt és a kollaborációt.
  4. Személyes és Professzionális Fejlődés: A dolgozók több lehetőséget kapnak a személyes és professzionális fejlődésre.
  5. Jobb Munka-Élet Egyensúly: A dolgozók jobb munka-élet egyensúlyt élvezhetnek – mert mernek szólni és alakítani ezt az egyensúlyt. Ha pedig igazi vezető van a vállalat élén, ő maga is észreveszi, amikor az egyensúly nem működik, és elébe megy. Nos igen, nem árt figyelni a másikra. (ahogy a magánéletben fontos, a munkahelyen is fontos)

A vezetőknek teret kell adniuk, figyelniük kell és meg kell hallaniuk, amit a kollégáik mondanak – aktív hallgatás. És igen, KELL, mert ezért igazi vezetők és nem csupán „főnökök”. Észt osztani, elvárásokkal ébredni reggel mindenki tud, de példát és irányt mutatni, motiválni, gondoskodni, meghallani, kitalálni aztán a megvalósítás felé terelni – nos azt már annál kevesebben. Ezt nem tanítják a menedzsment iskolában 😊 De egyikben sem szerintem, ezek SKILL-ek, emberi tulajdonságok.

A jó munkahelyi hangulat, a bizalom és az elköteleződés az, ami lehetővé teszi számunkra, hogy sikeres és boldog munkahelyi közösséget építsünk.

Ha pedig menet közben barátságok alakulnak ki, nos, igazi nyertesek leszünk!

Mennyivel jobb olyan emberekkel dolgozni nap mint nap, akiket szeretünk, jól érezzük magunkat velük (sőt még a szabadidőnket is szívesen töltjük velük) és akikben megbízunk, ugye? 😊