Fortuna vendégei / Paying a Visit to Fortuna

„Egy non alkoholmentes kávézót izélünk, és a Laci… vedel!” 😒

Képzeld el: egy (nagyon) nehéz sorsú házaspár, Anikó és Laci, akik élete egy pillanat alatt megváltozik, amikor 636 millió forintot nyernek a lottón. De vajon a pénz megváltoztatja-e az embert? Vagy inkább új kihívásokat hoz az életükbe és még nehezebb lesz, mint eddig volt?

„Fortuna Vendégei” – egy megható magyar dokumentumfilm, amely mélyen beleás az emberi kapcsolatok, szeretet és boldogság valódi értékébe.

Én már olyan nagyon vártam, hogy végre megnézhessem ezt a filmet, és nem is csalódtam 🙂

Szinopszis

Anikó és Laci ötvenes éveikben járó, győri házaspár. Mielőtt 630 milliót nyertek a Skandináv Lottón, napról napra, szegénységben éltek. Laci újságkihordással tartotta fenn a családot és gondoskodott Anikóról, aki akkor már 25 éve nem jött ki a lakásból pánikbetegsége miatt.

A lottónyeremény lehetőséget ad mindkettőjüknek, hogy végre kényelmes, örömteli életet élhessenek, amilyet addig még sosem. De Anikónak és Lacinak nagyon más elképzelései vannak arról, hogy mi okozna nekik örömöt. Míg Laci vágya, hogy végre ne kelljen dolgoznia és együtt utazhassanak, Anikó önmagát szeretné megvalósítani, kávézót nyit, alapítványt szervez, viszi a pénzügyeket.

Az egymással szemben álló álmok és a pénzzel járó nehézségek felforgatják a házaspár életét. Vajon a pénz elhozza nekik a boldogságot?

A dokumentumfilmet megnéztük, és nagyon érdemes volt!

Anikó, a pánikbetegséggel küzdő asszony és Laci, az alkoholista, halk szavú férj mindennapjai a munka, a szenvedélybetegség, a családi kötelességek és házasságuk kihívásai körül forogtak, mígnem a sorsdöntő nyeremény átírja életüket.

A „Fortuna vendégei” című dokumentumfilm ennek a különleges történetnek az alakulását követi nyomon.

A film által bemutatott utazás során a nézők betekintést nyernek abba, hogy a hirtelen jött gazdagság hogyan érinti meg Anikó és Laci életét, hogyan próbálnak megbirkózni az új helyzettel, és milyen kihívásokkal kell szembenézniük. A dokumentumfilm mély emberi történetet tár fel, amelyben a pénz csak egy kezdőpont, és az igazi kérdések az emberek közötti kapcsolatokban, az élet értelmében és a boldogság megtalálásában rejlenek.

A film készítése során Kálmán Mátyás rendező közelről követi a házaspár életét (évekig!), lehetővé téve a nézők számára, hogy valódi, őszinte pillanatok tanúi lehessenek. Ezek a pillanatok van amikor helyesek, van amikor kínosak… de hát ilyen a frankó, az őszinte.

A rendező finom érzékkel mutatja be, hogyan küzd meg a házaspár a hirtelen jött változásokkal, miközben megőrizve szeretetüket és tiszteletüket egymás iránt, próbálnak egy új életet felépíteni.

„Ennyire még nem féltem semmitől az életbe, mert most tétje van.”

A „Fortuna vendégei” nem csupán egy dokumentumfilm egy lottónyertes házaspár életéről, hanem egy mély, elgondolkodtató mű, amely rávilágít arra, hogy az igazi értékek és boldogság a pénzen túl találhatók meg. Anikó és Laci története inspiráló példa arra, hogy a szeretet, a kitartás és az összetartozás ereje képes legyőzni a legnagyobb kihívásokat is. Persze nem zökkenőmentes az út…

Ez a különleges történet tehát nem csupán egy lottónyereményről szól, hanem sokkal inkább az emberi lélek mélységeibe vezető utazásról, ahol a boldogság igazi forrásait keressük. Az Anikó és Laci életén keresztül megismert tapasztalatok arra ösztönöznek minket, hogy értékeljük az élet apró örömeit, és ne feledkezzünk meg arról, hogy az igazi gazdagság a szeretetben és az emberi kapcsolatokban rejlik, egymásban.

Mindemellett a film nagyon szórakoztató, van hogy elborzadsz, van hogy meghatódsz és azért pityeregsz, Anikó és Laci pedig végtelenül szimpatikus. Még akkor is amikor káromkodnak, amikor Laci a TV-re mered, amikor Anikó elhiszi magáról hogy vállalkozó lehet néhány nap alatt… Egyszerűek, őszinték, szeretnének ők is már egy kicsit jól lenni. Kicsit máshogy lenni. Tele traumákkal, sérülésekkel… talán nekik is kijuthat még a jóból.

A film végén, miután a közönség soraiban ülve a többiekkel együtt megtapsoltuk ezt a kiváló élményt, egy mikrofonnal besétált a rendező, és arról mesélt, hogy mennyire megtisztelő neki itt lenni, mi a helyzet most Laciékkal. Na igen, igazi élményt volt! 🙂

(megfigyeltem, hogy én rendszeresen bőgök, amikor mást komoly siker ér, egyszerűen mindenki helyett képes vagyok meghatódni – szóval miután véget ért a vetítés, még néhány alkalommal elpityeregtem magam. Öregszem? :))

Ezúton is hálásan köszönöm mindenkinek aki közreműködött, és a házaspárnak, aki beengedett bennünket!

„Egy non alkoholmentes kávézót izélünk, és a Laci… vedel!”

„Megint bebuktunk 20 milliót.”

„3 éve nem voltunk sehol, egy normális ember, aki lottót nyer, azt mondaná, hogy hülye vagy ember.”

  • Rendező / Director: Kálmán Mátyás
  • Producer / Producer: Matyas Kalman, Agnes Horvath-Szabo, Bojan Kanjera, Tibor Keser
  • Operatőr / Cinematographer: Matyas Kalman, Bence Szemerey, Gergely Somogyvári, Zoltan Lovasi, Csaba Bántó
  • Szerkesztő / Editor: Ágnes Mógor, Péter Sass, Ivor Šonje
  • Író / Writer: Matyas Kalman
  • Zeneszerző / Composer: Matej Merlić
  • Hangmérnök / Sound Designer: Luka Gamulin

Nagy-Kozma Aletta