Miért jó, ha bevonjuk a célközönséget?

A közönség aktív részvételével mélyebb márkaelköteleződést és hosszabb jelenlétet érhetünk el, ami hozzáadott értéket teremt mind a közönség, mind a vállalkozások számára. Az interaktivitás és az azonosulás erőssége nélkülözhetetlen a mai marketingben.

A Broadway és a Mágia példája

A 21. századra már rég nem elég, ha a terméket vagy szolgáltatást csak bemutatjuk a közönségnek. Digitális korban élünk, ahol a fogyasztók sokkal aktívabb szerepet szeretnének betölteni a folyamatban. Ezért azt mondom:

Be kell vonni őket az élménybe.

De miért is?

Az interaktivitás erőssége

Az interaktivitás nem csak az online világban van jelen, hanem az offline eseményeken és helyszíneken is. A Broadway, a világ egyik legnagyobb színházi központja, ezt remekül megértette és alkalmazta a „Harry Potter és az elátkozott gyermek” darabjánál. New York-ban jártunk, persze a hype óriási a darab körül, nincs olyan óra, ahol nem jön szembe egy plakát, egy 3D reklám vagy egy épített (!) show elem. Az épített alatt konkrétan egy hatalmas fészket kell elképzelni, benne egy babával, a háztetőn! Elképesztő!

Ezért gondolhatjátok, mire eljött az előadás estéje, már nagyon be voltunk zsongva. (igazi szuveníres hangulatba kerültünk, hát ez is megérne egy külön cikket…).

Mikor belépsz a színházba, máris egy mágiával teli világba csöppensz. Az iskola házainak zászlói, a telefonfülke, a fotózásra kialakított helyszínek – mind-mind arra szolgálnak, hogy a látogató azonnal azonosulni tudjon azzal a világgal, amelybe hamarosan belép és máris otthon, elvarázsolva érezze magát. Na de most komolyan, melyik Potter rajongó ne akarna csokibékát enni vagy egy varázspálcát a kezében tartani? Felnőtt emberek toporzékoltak mindenfelé … (velünk együtt).

De miért is fontos ez?

  1. Az azonosulás erőssége: A márkaazonosság és a közönség közötti kapcsolat megerősítése révén a fogyasztó érzelmi szinten kötődik. Ebben az esetben a Harry Potter világához.
  2. Az előzetes élmény: Mielőtt még a fő esemény, a darab elkezdődik, a látogatók már elmerülnek az élményben. Ez felkelti az érdeklődésüket és izgatottságot generál. (meg persze bevételt).
  3. A közösségi interakció: Az interaktív elemek lehetőséget adnak arra, hogy a közönség tagjai egymás között is kommunikáljanak, megosszák egymással a tapasztalataikat, ami tovább fokozza az élményt.

Marketing Hatás

Ez a bevonás nem csak a közönség számára hoz létre értéket, hanem a szervezetek számára is:

  1. Márkaélmény fokozása: Az emberek azokról beszélnek, amik hatással vannak rájuk. Egy jól kivitelezett interaktív élményt sokkal valószínűbb, hogy megosztanak másokkal (a weben is!), ami ingyenes hirdetési lehetőséget jelent.
  2. Hosszabb jelenlét: Az interaktív elemek miatt a látogatók hajlamosak több időt tölteni egy adott helyen, ami nagyobb eséllyel vezet további vásárlásokhoz, például emléktárgyak, ruházat vásárlásához. Vagy készítenek még 85 fotót amit tempóval meg is osztanak. 😉
  3.  Mélyebb elköteleződés: A közönség aktív részvételével a márka iránti elköteleződés mélyebb és tartósabb lesz.

Az hogy maga a darab mennyire volt elképesztően interaktív … látogassatok el ti is, ha megint szeretnétek gyermeki rajongással örülni meg megijedni, de úgy igazán! 🙂

Tehát, a célközönség bevonása nélkülözhetetlen a mai világban. Az emberek nem csak passzív nézőként szeretnének jelen lenni, hanem aktív résztvevőkként is. Az interaktivitás és a közönség bevonása nem csak a közönség számára teremt hozzáadott értéket, hanem a vállalkozások számára is. A Broadway és a „Harry Potter és az elátkozott gyermek” előadása tökéletes példa erre.

Amikor következő alkalommal egy marketing stratégián dolgozol, ne felejtsd el: az emberek bevonása a kulcs!