Saját utakon: Selfmade

Olvass inspiráló történeteket sikeres egyéniségekről, akik nehéz körülmények közül indulva magukra vállalták sorsuk alakítását és selfmade sikert értek el. A cikkem bemutatja, hogyan változtathatják meg a kitartás, innováció és a bátorság az életünket, a múlt nagyjaitól a jelen digitális úttörőiig.

Fájdalom, küzdelem, természetesen némi szerencse, kitartás és munka, munka, munka.

Ma a postaládámban várt a Forbes legújabb kiadása.

„Álmodsz, lépsz, kockáztatsz, és még be is jön. Egyszóval selfmade vagy. 33 példamutató nő, akik nem egyszer egy kis faluból indulva meghódítottak egy világot.”

Amikor érdekes tartalom jön szembe, mindig, mielőtt elkezdeném fogyasztani, elmerülök a gondolataimban. Szerencsére jó sok van.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de mi a párommal nagyon szeretünk tehetséges és kitartó emberekről dokumentumfilmeket nézni. Legutóbb Andy Warhol, Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone életútját követtük nyomon.

Andy Warhol

Warhol, aki a modern művészet ikonikus alakja lett, egyszerű családi háttérből indult. Schwarzenegger, egy osztrák kisvárosból érkezve, testépítőből vált filmsztárrá és később Kalifornia kormányzójává (utóbbihoz azért szükség volt egy előnyös házasságra is, na de kérem, ott van a stratégia).

Sylvester Stallone

Stallone pedig, aki szintén nehéz gyermekkort élt meg (igen, csóró volt ő is mint sokan), a Rocky és Rambo karakterekkel hódította meg Hollywoodot. Ezeknek az embereknek a történetei is lenyűgöző példák arra, hogyan válhat valaki a semmiből világhírűvé. Mert akarja, jó benne, és mert még jobban akarja.

A „selfmade” személyek azok…

akik az átlagosnál nehezebb körülmények közül indultak, és saját erőfeszítéseikkel, tehetségükkel váltak sikeres emberekké. Teljesítményeik alapja a kitartás. Ez a fogalom azokra vonatkozik, akik különleges ötletekkel és kitartó munkával építették fel karrierjüket, megmutatva, hogy a siker eléréséhez nem mindig szükséges mások útját követni vagy gazdag családba születni. Ők azok, akik saját útjaikon haladnak, saját sikereiket építve meg, mert: volt egy jó ötletük, üzleti tervük, átlagon felüli elszántságuk, kitartásuk, karizmájuk, és végigvitték amit elképzeltek, a nehézségeik ellenére sem adták fel (mert azok mindenkinek vannak). És talán ez a különbség: van aki feladja, és van aki felszívja magát egyszer, kétszer, háromszor… és újra nekimegy.

Bár sokan veszekednének ezzel, de úgy gondolom, hogy a szerencsére mindig szükség van. Aztán, hogy azt a szerencsét mi vonzzuk be, vagy előre elrendelt folyamatok eredménye… ki miben gondolkodik.

Van egy mondás: „Ha már fáj, ne erőltesd tovább.”

Ez különösen igaz volt egy korábbi projektemnél, amikor olyan mértékben kimerültem, hogy minden energiám elszivárgott. Igen, hajlamos vagyok az impulzivitásra, és gyakran kerülök flow állapotba, ami magával ragadó, különösen az alkotás pillanataiban. Ezek a mély belemerülések, bár nagyon kimerítőek (és nem gondolom, hogy kifejezetten egészségesek), mégis csodálatosak, hiszen valami új születik belőlük. Nem hagytam abba, még akkor sem, amikor már fájt, sőt! Onnan tudtam, hogy közel járok, rátoltam még 2 kávét és ott indul a „Hajrá”.

Mindennek meg van a maga ára, de van, amikor megéri megfizetni. Úgy gondolom, hogy én még messze vagyok a selfmade-től, de ki ne akarna az lenni, ugye?

Na de most jöjjenek azok, akikről érdemes beszélni.

Múltbéli nagyok: az önálló sikersztorik kezdetei

Az ipari forradalom idején a selfmade emberek még kuriózumok voltak.

Alexander Graham Bell

Gondoljunk csak a nagy feltalálókra, mint Alexander Graham Bell, aki a telefon feltalálásával nemcsak a kommunikáció világát, de saját életét is megváltoztatta. Egy skót származású feltaláló és tudós, aki az Egyesült Államokban és Kanadában élt, nem csupán a telefon feltalálójaként ismert, hanem a kommunikációs technológia területén végzett többi munkájáért is. A siketekkel való foglalkozás és a beszédészlelés területén végzett kutatásai révén Bell egy olyan technológiai úttörővé vált, aki saját kíváncsiságát és innovatív szellemét használta fel arra, hogy a világot jobb helyé tegye.

John D. Rockefeller

Itt van még John D. Rockefeller is, a 19. század egyik legnagyobb iparmágnása, az amerikai olajipar atyjaként ismert, ahogyan a legnagyobbak sem, ő neki sem volt gazdag családja. Gazdasági sikereit a Standard Oil Company alapításával és annak hihetetlen sikerével érte el. Azért ő az egyik kedvencem, mert nem élt nagy lábon. (bár én mindig is úgy tartottam, hogy aki igazán megteheti, az nem mutogatja…arról egyszerűen nem mondod meg). Rockefeller nem csak mint üzletember, hanem mint filantróp is ismert lett, aki jelentős összegeket ajánlott fel különböző oktatási és tudományos kezdeményezések számára. Egész életében a fizetésének tizedét (ez végül több, mint 100 millió dollár lett) az egyháznak és orvosi kutatások finanszírozására adományozta. Az ő támogatásának köszönhető például, hogy egy tudóscsoport 1938-ban felfedezte a penicilint.

„Munkatársai a „Szivacs” becenevet ragasztották rá, mert olajmezőit járva minden apró információt felszívott, az egyszerű, kétkezi munkások problémáitól kezdve az olajmérnökök tevékenységéig.”

E két személy története tökéletesen példázza, hogy a selfmade sikertörténetek nem csak a gazdasági hasznot, hanem a társadalmi hatást és az innovációt is magukban hordozzák.

Modern kor úttörői: a digitális álmodozók

Ugorjunk a jelenbe, ahol a selfmade siker már sokkal szerte ágazóbb. Az internet és a közösségi média korában az emberek olyan utakon indulhatnak el, amelyek régen elképzelhetetlenek lettek volna.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey, aki szintén szegénységből indult (kislányként gyakran krumpliszsákból készült ruhákat hordott, és otthonukban nem volt se bevezetett víz, se áram), sőt olyan gyermekkori traumákkal indult neki a nagyvilágnak mint szexuális bántalmazás több családtagja részéről, kirekesztettség … a televíziózás egyik meghatározó alakjává vált, saját produkciós cégével és az „Oprah Winfrey Show”-val.  Sőt, egy teljes kultusz alakult ki a személye körül. Minden szava és mozdulata hatalmas súllyal bír, amit egyszerűen csak Oprah-effektusnak hívnak. Ez csupán annyit jelent, hogy bármi, amihez ő a nevét adja, vagy támogat, garantáltan sikert arat. Erre remek példa a saját műsorában bevezetett Oprah Book Club szegmens, ami egy egyszerű könyvajánló volt. Nem számított, hogy egy kortárs író művét vagy épp egy klasszikust mutatott be a nézőknek, a könyv best-sellerré vált és minden üzletből azonnal elkapkodták.

Története megtestesíti a bátorságot és a kitartást, és inspirálja azokat, akik hasonló kihívásokkal szembesülnek.

Jeff Bezos

Jeff Bezos, az Amazon alapítója, egy garázsból indította el az online kiskereskedelmet forradalmasító vállalkozását. Jeff mindenekelőtt módszeres piackutatást végzett és pontos üzleti tervet készített, amelynek következtében rájött arra, hogy az internet legkelendőbb terméke a könyv. Alapvető gondolata az volt, hogy az emberek az internetet üzleti ügyek bonyolítására használják, így miért ne vásárolhatnának azon. Így hát létrehozott egy raktárat, ahol a különféle termékeket tárolta eladásra, miközben kiszolgálta az Egyesült Államok településeiről beérkező rendeléseket. Bezos sikere nem csak az innovatív üzleti modellek, hanem az állandó kísérletezés és a nagyszabású gondolkodás eredménye. Mostanra a világ valaha élt leggazdagabb embere lett. A Bloomberg adatai szerint közel 110 milliárd dolláros vagyona van az Amazon alapítójának, aki amellett, hogy forradalmasította az internetes kiskereskedelmet, indított egy űrhajós-repülős céget (igen, szereti a StarTrek-et), a Blue Origint és megvette a The Washington Postot is. Jeff Bezos minden reggel korán kel fel, magától ébred, nem használ ébresztőórát. Gondosan figyel arra, hogy minden éjjel legalább nyolc órát aludjon és a szeretteivel reggelizzen.

Ezeken a példákon túlmenően, a digitális kor új hősei közé sorolhatjuk Elon Musket, a SpaceX és a Tesla vezetőjét, aki a technológia és az űrkutatás határait feszegeti. Vagy Sheryl Sandberget, a Facebook korábbi operatív vezetőjét, aki a közösségi média világában elért sikereivel vált ismertté.

Ezek a selfmade emberek azért különlegesek, mert nem csupán gazdasági sikert értek el, hanem új utakat nyitottak a technológia, a kommunikáció és a közösségi média terén, ezzel formálva meg a modern világot.

A selfmade emberek jellemzői

De mi is jellemzi leginkább a selfmade embereket?

  1. Rendíthetetlen kitartás: Ez a tulajdonság a belső motivációról és a célok iránti elkötelezettségről szól. Pszichológiai szempontból ez az a képesség, hogy az ember szembenézzen a kudarcokkal és nehézségekkel anélkül, hogy feladná céljait. Ez a kitartás összefügg a rezilienciával, azaz a nehézségekből való gyors regenerálódás képességével.

2. Innováció és kreativitás: Ezek a selfmade emberek képesek új perspektívákat felfedezni és kreatív megoldásokat alkalmazni problémákra. Ez a tulajdonság a nyitottságot és a kíváncsiságot tükrözi, ami lehetővé teszi számukra, hogy új ötletekkel álljanak elő és azokat megvalósítsák. A pszichológiai rugalmasság és a kognitív rugalmasság is fontos szerepet játszik ebben.

3. Kockázatvállalás: Ez a tulajdonság szorosan kapcsolódik az önbizalomhoz és a döntéshozatali készséghez. A selfmade emberek hajlandóak kockázatokat vállalni, mert bíznak saját ítélőképességükben és képességeikben. Ez a magabiztosság nem a vakmerőségből, hanem az alapos megfontolásból és a kihívásokkal szembeni pozitív hozzáállásból fakad.

Különben tudjátok, ki jut eszembe, miközben ez a cikk születik? Hát a ’90-es évek egyik legnagyobb előadója… Ha Jimmy nem selfmade, akkor nem tudom, ki az! Na ő olyan szinten selfmade, hogy egy az egyben ki is találta magát, a múltat, a jövőt.. 🙂

Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy

Na de most térjünk át Rád!

Honnan tudhatod, hogy te selfmade vagy-e?

Egy selfmade személyiség jelei között szerepel a függetlenség, az önmeghatározás, és a saját út keresése. Ha úgy érzed, hogy a saját erőfeszítéseid és döntéseid alakítják az életedet, valamint saját tapasztalataidból tanulsz és fejlődsz, akkor valószínűleg te is selfmade ember vagy. Ez magában foglalja az önálló gondolkodást és az eredeti út választását, akár az árral szemben úszva is.

Hogyan lehetsz te is selfmade?

A Selfmade emberré válás első lépései közé tartozik (hogy nem kell kell róla beszélni…), a célok meghatározása, az önállóság fejlesztése, és a kihívásokkal szembeni bátorság. Na ez az, legyél bátor, igazán bátor! Fontos az állandó tanulás, a kreativitás és az innováció iránti nyitottság, valamint a kockázatok és a hibákból való tanulás elfogadása. Hagyd, hogy szenvedélyeid és érdeklődési területeid vezessenek, miközben bátran kísérletezel új ötletekkel.

Mit tegyél, ha az úton olyan akadályokba ütközöl, amikről úgy gondolod, hogy nem tudod őket legyőzni?

Amikor nehézségekbe ütközöl, fontos, hogy megőrizd a pozitív hozzáállásodat és kitartásodat. Keresd meg a tanulási lehetőségeket az akadályokban, és ne félj segítséget kérni vagy új megközelítéseket alkalmazni. Az akadályok legyőzése gyakran a rugalmasságról és a problémamegoldó képességről szól. Emlékezz rá, hogy a kudarc része a tanulási folyamatnak és a fejlődésnek, ne hagyd, hogy eltántorítson az eredeti céljaidtól. Sokszor okkal koppanunk. Nekem volt olyan projektem, amit csak azért is megtoltam, mert volt, aki hangosan megjegyezte, hogy nem fog menni (és így lett igazán nagy siker). Utólag hálás vagyok neki, a sértett ego barátaim, na az meg tud hajtani rendesen.

A selfmade emberek története nemcsak a gazdasági siker története, hanem az önálló gondolkodás, a kreativitás és a bátorság története is. A múlt nagyjaiktól a jelen innovátoraiig, ezek az emberek folyamatosan inspirálnak minket, hogy kövessük saját álmainkat, bízzunk a megérzéseinkben, megmutatva, hogy a kitartás, az innováció és a bátorság milyen hihetetlen eredményekhez vezethet.

Tervezd meg, tarts ki, szeresd és melózz annyit, mint az állat.

Meg lesz az eredménye, hidd el.

Nekik bejött, és nekünk is bejön, hogyha megemeljük a valagunkat!

Nagy-Kozma Aletta

Aletta Focus Marketing