Tartalommarketing – Mi is ez valójában?

🚀 Miért is olyan fontos a tartalommarketing?

Tudtad, hogy a tartalommarketing nem csak arról szól, hogy információt osztasz meg? A jó tartalom építi a márkahűséget, növeli az elkötelezettséget és segít kitűnni a tömegből!
…tehát hosszútávon stabil követő/vásárló bázist épít neked és bevételt generál.

De hogyan alkalmazd hatékonyan? Milyen buktatói vannak? És miért érdemes vele egyáltalán foglalkozni?

Ha rendszeres látogatója vagy az oldalamnak, akkor tudod, mennyire fontosnak tartom a tartalommarketinget.

De miért is? És hogyan alkalmazhatod te is a saját területeden? Tarts velem! 😉

Először tegyünk tisztába néhány fogalmat!

Mi az a tartalommarketing?

A tartalommarketing nem más, mint olyan értékes, releváns és következetes tartalom létrehozása, amelynek célja, hogy megszólítsa és megtartsa a célközönségedet (mert pontosan tudod, ki a célcsoportod és hozzájuk szólsz – Nem Mindenkihez).

Nem pusztán reklám, hanem valódi érték átadása.

Gondolj a tartalommarketingre mint egy hídra, ami összeköti a márkádat az emberekkel, akiket el szeretnél érni.

Miért fontos a tartalommarketing?

Kulcsfontosságú eszköz (még inkább STRATÉGIA), mert a mai világban az emberek el vannak árasztva információval. Túl sok a zaj. A tartalom segít kitűnni a tömegből, építi a márkahűséget és a bizalmat. Ráadásul, ha jól csinálod, a tartalommarketing nem csak a márkádhoz vonzza az embereket, hanem hosszú távon is megtartja őket, elköteleződnek.

A tartalommarketinggel foglalkozni több okból is érdemes, mivel ez a módszer számos előnnyel rendelkezik a vállalatok és az egyéni vállalkozók számára is. Íme néhány kulcsfontosságú előny és indok:

1. Márkaépítés: A tartalom segítségével bemutathatod a vállalatod szakértelmét, értékeit és egyediségét. A következetes és minőségi tartalom elősegíti a márka hitelességének és megbízhatóságának növelését a célközönség szemében. Olyan embernek tudod lekötni a figyelmét (és eladni!), akinek a szemében hiteles vagy.

2. Elkötelezettség növelése: A hasznos és érdekes tartalom növeli az olvasók, nézők vagy hallgatók elkötelezettségét, ami hosszabb távon lojális ügyfeleket és követőket eredményezhet.

3. SEO előnyök: A kiváló minőségű és releváns tartalom javíthatja a weboldalad keresőmotor-rangsorolását, ami több organikus forgalmat eredményezhet. Tehát spórolsz is.

4. Konverziós ráta növelése: A tartalom segíthet az olvasók tájékoztatásában és vezetheti őket a vásárlási folyamat mentén, növelve ezzel a konverziós rátát.

5. Hosszú távú ROI: Bár a tartalom létrehozása előzetes befektetést igényel, a kiváló minőségű tartalom hosszú távon forgalmat és értéket generálhat anélkül, hogy folyamatosan pénzt kellene rá költened.

6. Célzott közönség elérése: A tartalommarketing lehetővé teszi, hogy specifikus célközönséget érj el, ami hatékonyabb és költséghatékonyabb, mint a hagyományos tömegmédia hirdetési módszerek (bár utóbbiak is nagyon fontosak, én például nem „magamat” hirdetem, hanem a tartalmaimat online és print felületeken is).

7. Interaktív kapcsolat a közönséggel: A tartalom révén közvetlen kapcsolatot teremthetsz a közönségeddel, lehetőséget adva a visszajelzésekre, kérdésekre és interakcióra. Arról nem is beszélve, hogy Te, mint a márkád képviselője is közelebb kerülhetsz hozzájuk, jöhetnek személyesebb sztorik, humor…

8. Döntéshozatali folyamat támogatása: A tájékoztató és oktató tartalmak segíthetnek a potenciális ügyfeleknek abban, hogy informált döntéseket hozzanak, ami növeli a bizalmat és a vásárlási hajlandóságot.

9. Versenyelőny: A tartalommarketinggel foglalkozó vállalatok előnyre tehetnek szert a versenytársaikkal szemben, különösen, ha a versenytársak nem vagy csak kevésbé használják ezt a módszert. Ha pedig már használják, akkor kötelező. Ki akar lemaradni? Mert nem érdemes.

10. Diverzifikált marketingstratégia: A tartalommarketing kiegészítheti és erősítheti a többi marketingtevékenységedet, például a közösségi média marketinget, az e-mail marketinget vagy a fizetett hirdetéseket.

Tartalom – Tartalom – Tartalom!

Gyakran összekeverik az emberek a tartalommarketinget a SEO-val, mert hát mindkettő (jobb esetben releváns és egyedi) tartalomra épül, mégis más a kettő. A tartalommarketing és a SEO két különböző, de gyakran összefonódó online marketingstratégia. Mindkettő célja, hogy növelje egy weboldal láthatóságát és forgalmát, de különböző módszerekkel és fókusszal közelítik meg ezt a célt.

De akkor mi az a SEO?

A Keresőoptimalizálás (SEO) a weboldalak és tartalmak optimalizálását jelenti annak érdekében, hogy jobb helyezést érjenek el a keresőmotorok találati listáján. A SEO és a tartalommarketing összefonódik, mivel a kiváló tartalom növeli a weboldal látogatottságát, ami pedig javítja a SEO-t.

Tartalommarketing:

·  Cél: A tartalommarketing célja, hogy a célcsoport számára értéket nyújtó tartalmat hozzon létre, amely informál, szórakoztat, meggyőz vagy oktat. A tartalom lehet blogbejegyzés, videó, infografika, podcast, e-könyv stb.

·  Előnyök: A minőségi tartalom segíthet a márka hitelességének és szakértelmének építésében, valamint a közönség elkötelezettségének növelésében

SEO:

·  Cél: A SEO célja, hogy növelje egy weboldal láthatóságát a keresőmotorokban, hogy több látogatót vonzzon az organikus keresési eredményekből.

·  Előnyök: A magasabb rangsorolás a keresőmotorokban több látogatót és potenciális ügyfelet hozhat a weboldalra.

Hogyan működnek együtt a tartalommarketing és a SEO?

A tartalom a SEO „királynője”. Miért? Mert a keresőmotorok, mint például a Google, az értékes és releváns tartalmat részesítik előnyben.

 1. Kulcsszavak: A tartalommarketing során létrehozott tartalmakban használt kulcsszavak növelik a weboldalad láthatóságát a keresőmotorokban. A megfelelő kulcsszó-kutatás elengedhetetlen a hatékony SEO stratégia kialakításához.
 2. Linképítés: A linképítés (angolul: „link building” – lehet hogy így többször találkoztál vele) a keresőoptimalizálás egyik kulcsfontosságú része. A linképítés folyamata során más weboldalakról mutató hivatkozásokat (linkeket) próbálunk szerezni a saját weboldalunkra. Ezek a bejövő linkek (vagy „backlink”-ek) növelik a weboldal hitelességét és autoritását a keresőmotorok szemében, ami javíthatja az oldal rangsorolását a keresési eredmények között. Egy magas autoritású oldalról érkező link sokkal értékesebb, mint egy alacsony autoritású oldalról érkező. Itt is vannak buktatók, ne vásárolj linkeket, légy óvatos a nagy mennyiségű alacsony minőségű vagy irreleváns oldalakkal.
 3. Felhasználói élmény: A keresőmotorok értékelik azokat az oldalakat, amelyek jó felhasználói élményt nyújtanak. A kiváló tartalom, amely megfelel az olvasók igényeinek, csökkenti az oldal elhagyási arányát és növeli az oldalon töltött időt. Itt viszont nem csak a tartalomról magáról beszélünk (tehát pl. nem csak egy írott szövegről és hogy az mennyire frappáns és egyedi, hanem komplexen! A felhasználói élmény (gyakran rövidítve UX, az angol „User Experience” kifejezésből) a felhasználók egy termékkel, rendszerrel vagy szolgáltatással kapcsolatos érzéseit, észleléseit és válaszait foglalja magában. Ez magában foglalja az egyes felhasználói interakciók teljes skáláját, kezdve a termék vagy szolgáltatás megismerésétől, azon keresztül, hogy hogyan érzik magukat annak használata közben, egészen addig, hogy milyen benyomásuk marad utána. Tehát az esztétikától, a könnyen kezelhetőségig, a jól navigáltságtól egészen a betöltési időig… Szóval ha veszel egy cipőt, nem csak szépnek kell lennie, de kényelmesnek is, mert akkor fogod jó sokáig viselni. A jó felhasználói élmény kialakítása kulcsfontosságú a digitális termékek és szolgáltatások sikeressége szempontjából. Egy jól megtervezett UX növelheti a felhasználói elkötelezettséget, javíthatja a konverziós rátákat és elősegítheti a hosszú távú hűséget.

Hogyan alkalmazhatod a tartalommarketinget és a SEO-t különböző szektorokban?

Nézzünk néhány példát, ahogy azt már tőlem megszokhattátok! Hátha épp a ti szektorotok is köztük lesz. 🙂

 1. Egészségügy:
  Print: Használj informatív brosúrákat, amelyek bemutatják az adott egészségügyi szolgáltatást, tippeket adnak az egészséges életmódhoz vagy gyakran feltett kérdésekre válaszolnak.
  Online: Blogbejegyzésekkel, videókkal és infografikákkal tájékoztathatod a látogatókat különböző egészségügyi témákban. A közösségi médiában pedig élő beszélgetéseket tarthatsz szakértőkkel.
 2. Ingatlan:
  Print: Készíts színes prospektusokat a kínált ingatlanokról, bemutatva azok előnyeit, környezetét és egyéb kulcsfontosságú információkat.
  Online: Videó túrák, blogbejegyzések a lakásvásárlás folyamatáról vagy a környék bemutatásáról. Az Instagramon és a Pinteresten pedig inspiráló képekkel csalogathatsz potenciális vásárlókat.
 3. Gasztro:
  Print: Készíts menükártyákat, amelyek nem csak az ételeket és italokat mutatják be, hanem történeteket is mesélnek azok eredetéről vagy elkészítéséről.
  Online: Ossz meg recepteket, készíts videókat az ételkészítésről, vagy mutasd be a csapatodat a közösségi médiában. A vendégek imádnak betekintést nyerni a „konyhába”.

A lényeg, hogy a tartalommarketinggel valódi kapcsolatot építhetsz a közönségeddel. Nem csak arról van szó, hogy eladni akarsz nekik valamit, hanem arról, hogy megmutatod, mennyire értékesek számodra.

Mire figyelj?!

A tartalommarketing nagyon hatékony eszköz lehet, de mint minden marketingstratégiának, ennek is vannak buktatói. Ha nem figyelünk oda, ezek a buktatók csökkenthetik a tartalommarketing hatékonyságát vagy akár kárt is okozhatnak a márka hírnevében. Íme néhány buktató és azok elkerülésére vonatkozó javaslatok:

1. Nem megfelelően definiált célközönség: Ha nem ismerjük pontosan célközönségünket, a tartalom nem lesz releváns és hasznos a számukra. Mindig tisztázzuk, kiknek szól a tartalom, és milyen igényeik, érdeklődési körük van.

2. Nem következetes tartalomgyártás: A tartalomgyártás következetességének hiánya csökkentheti a közönség elkötelezettségét és a márka hitelességét. Tervezz előre és készíts tartalomnaptárat. Igen, ez már tényleg szuper macerásnak hangzik, de hidd el, hosszútávon magadnak segítesz ezzel!

3. Alacsony minőségű tartalom: A rossz minőségű vagy felületes tartalom nem csak, hogy nem hozza a várt eredményeket, de károsíthatja a márkád és így a te hírnevedet is. Törekedj a magas színvonalú, értékes tartalomra.

4. Nem eredeti tartalom: A másoktól másolt tartalom (amellett hogy marhára nem etikus), nemcsak SEO problémákat okozhat, de a márka hitelességét is alááshatja. Mindig törekedj az eredeti és egyedi tartalomra. Inkább ossz meg kevesebbet és rövidebbet, de az legyen a TIÉD és senki másé.

5. Nem figyelsz a mérésre és az elemzésre: Ha nem méred a tartalom teljesítményét, nem tudhatod, mi működik és mi nem. Egyszerűen nem, és kész 🙂 Használj analitikai eszközöket, és rendszeresen értékeld a stratégiádat.

6. Túlzottan promóciós jellegű a tartalom: Ha a tartalom túlságosan reklámozó (csak eladni akarsz) és kevés értéket kínál, az elriaszthatja a közönséget. A tartalomnak elsősorban értéket kell nyújtania, nem pedig nyíltan eladni.

7. Nem megfelelő tartalomformátum választása: Nem minden formátum működik minden közönségnél. Ismerd meg a célközönségedet és válaszd ki a legmegfelelőbb formátumot, legyen az blogbejegyzés, videó, rövid posztok … stb.

8. Elhanyagolt SEO: A tartalomnak nem csak értékesnek, hanem könnyen megtalálhatónak is kell lennie. Ne hanyagold el a keresőoptimalizálást.

9. Nem reagál a visszajelzésekre: A közönség visszajelzései értékes információval szolgálhatnak. Figyelj rájuk, és szükség esetén finomítsd a stratégiádat.

10. Nem alkalmazkodik a változásokhoz: A digitális marketing világa gyorsan változik (gyakorlatilag naponta). Legyél nyitott az új trendekre, eszközökre és technikákra, és alkalmazkodj hozzájuk. Ha lemaradsz, kimaradsz.

A tartalommarketing buktatóinak ismerete és azok elkerülése növeli a stratégiád sikerességét és minimalizálhatja a negatív következményeknek a kockázatát.

Vannak emberek, akik kifejezetten szeretnek tartalmat gyártani, de mi van, hogyha valaki nem?

Ha te is az a típus vagy, akinek nincsen ideje vagy hívása tartalmakat készíteni (igen, ez egy folyamatos munka), de mégis szeretnéd élvezni a tartalommarketing előnyeit és erős online jelenlétet kialakítani, több lehetőséged is van:

Bízz meg másokat: Ha nem érzed magad kényelmesen a tartalomgyártás terén vagy nincs időd rá, bízz meg a feladattal szakembereket. Sok szabadúszó író, grafikus, videós és más szakértő áll rendelkezésre, akik szívesen segítenek. Persze, hogy nem ingyen, de megéri invesztálni! Ami fontos, hogy olyan embereket bízz meg, akik valóban értenek a munkájukhoz. Nem kell elhinned elsőre amit mondanak, kérj be tőlük előző kampányaikat, tartalmakat, olyan oldalak linkjeit amiket jelenleg is visznek.

Interjúk és vendégbejegyzések: Ha nem szeretnél saját tartalmat írni, hívj meg másokat, hogy írjanak az oldaladra vagy csinálj interjúkat szakértőkkel.

Partnerekkel való együttműködés: Működj együtt partnerekkel vagy más vállalkozásokkal, hogy közösen hozzatok létre vagy osszatok meg tartalmat. (viszont az nem lesz csak a tiéd!)

Fókuszálj a közösségi médiára: Ha a hosszabb formátumú tartalomgyártás nem a te asztalod (igen, jóval időigényesebb is), akkor koncentrálj inkább a rövidebb, közösségi média tartalmakra, mint például posztok, képek vagy rövid videók. (nem kötelező blogolni, de hát persze erősen ajánlott)

Persze, a Te üzletedről Te tudsz a legtöbbet! A Te értékeidet Te ismered. Tehát, ha másokkal fogsz együtt dolgozni, fontos, hogy kellő mennyiségű információt adj át, tanítsd meg, kik vagytok!

Remélem, most már te is látod, mennyire fontos a tartalommarketing! Ha további kérdéseid vannak, vagy segítségre van szükséged a saját tartalomstratégiád kialakításában, keress bátran!

Nagy-Kozma Aletta
CEO, marketing-specialista

Aletta Focus Marketing, Magyar Térképház Kft.