Röviden, Hatékonyan – Liftbeszéd

Az üzleti életben az első benyomások gyakran döntőek, legyen szó egy tárgyalásról, konferenciáról, vagy akár közös vacsoráról.Tudjuk, hogy az első néhány másodperc alatt sok minden eldőlhet, néha akár milliók forognak kockán. Van, aki természetesen ügyes ebben, mások pedig úgy érzik, nem állnak olyan jól…

Valószínűleg a „liftbeszéd” (elevator pitch) fogalma nem ismeretlen a számodra. Ha még nem is foglalkoztál vele, biztosan hallottál már róla.

Az elevator pitch vagy magyarul liftbeszéd egy ötlet, termék, vállalat – sőt saját magad rövid bemutatása is lehet, amely a koncepciót-értékeket úgy magyarázza el, hogy bárki rövid időn belül (maximum 30-60 másodperc) megtudja érteni.”

Nevét az idő rövidségéről kapta, ugyanis nagyjából ennyi időt töltünk el egy liftben is.

A műfaj az USA-ból, az óriási felhőkarcolós irodaházakból ered a 70-es évekből, ahol a nagyfőnökség ugyebár a legfelsőbb 30., 40., 50. emeleten foglalt helyet. Ha egy alkalmazottnak vagy üzleti partnernek volt olyan szerencséje, hogy egy liftbe, utazott egy felsővezetővel, akkor kb. ez a fél-egy percnyi, azaz egy liftútnyi ideje volt arra, hogy bemutassa magát, elmondja a bombasztikus ötletét, vagyis a vele utazó vezető érdeklődését felkeltse egy későbbi találkozó reményében. A liftbeszéd azóta egy fontos kommunikációs eszköz, legyen szó értékesítéstől, networking-ről, előadásról…

Ha rendszeresen találkozol ügyfelekkel vagy egyszerűen látogatsz networking találkozókat, már hallhattál jól felépített, tudatos speech-eket, de olyat is, ami adhock, nem készültek rá… éppen ezért profinak is kell lenni, hogy az megállja a helyét még úgy is, hogy hirtelen szólítanak fel. Ehhez pedig gyakorlásra van szükség!

A legtöbben jó szakemberek vagyunk, de amikor arra kerül a sor, hogy mondjuk el fél vagy egy percben, mit csinálunk, ez miért jó, kinek jó… picit már ropogtatjuk az ujjainkat. Ugyanis valamennyien nem beszélünk róla, csak csináljuk.  Nekünk teljesen egyértelmű, de másoknak lehet, hogy nem. Pedig ezen a ponton át kell váltani sales-be.

Velem például az a probléma, hogyha benyomjuk a bekapcsoló gombot, akkor órákig tudok mesélni arról, mit csinálok… tehát szövegelés az van, km-es mondatok, na de kit érdekel? Ki fog ennyi ideig figyelni? (még a saját anyám sem érti és nem tartja fent az érdeklődését ennyi ideig, nemhogy egy idegen).

Beszéljünk egyenesen!

Induljunk ki abból, hogy mi a CÉL?

Természetesen az, hogy megjegyezzenek, felkeltsd a figyelmet, hogy hatni tudj másokra!

Frappánsnak, rövidnek, lényegre törőnek és izgalmasnak kell lenni. Sőt nem is biztos, ha minden helyzetben ugyanaz a fix 3-4 mondatod fog működni. Függ ez a közönségtől, szituációtól, de szerintem még napszaktól is.

Csak hogy ne stresszeljelek már az elején 😉

Természetesen egy állásinterjún mást kommunikálsz, mint egy üzleti vacsorán, vagy egy Door to Door sales látogatás alkalmával.

Egy közös azonban mindegyik típusú speech-ben van, az pedig a fő jellemzőik: legyen egy rövid, velős, frappáns.

Azt már meg sem kell említenem, hogy olyan nagy kommunikációs zaj van, amiből nagyon nehéz kitűnni. A Liftbeszéd kiváló eszköz!

A jó liftbeszédnek tartalmaznia kell I.) a problémafelvetést, II.) annak fontosságát, III.) a megoldási lehetőségeket, és IV.) a hasznosítási lehetőségeket.

Te már összeállítottad a saját lift beszédedet? Ha így is van, szerintem mindig lehet csiszolni a meglévő rutinokon. 😊

Na de álljunk is neki…

WOW – HOW – NOW struktúra

WOW – AZ ÜTŐS KEZDÉS

A legfontosabb az, hogy legyél FIGYELEMFELKELTŐ. Semmiképp se legyél hagyományos, szürke, unalmas… na annál rosszabb nincsen. 😊 „Itt dolgozom, innen jöttem, ennyi éves vagyok…” felejtsd el. Hallottam már olyan liftbeszédet (imádtam), ahol nem is a nevével kezdte az aki bemutatta magát, hiszen abból indult ki, amíg nem kelti fel az érdeklődést, a nevét úgysem jegyzik meg. A végén mondta el, hogy hívják, és mindenki megjegyezte!

Hatásos, ugye?

Akkor igazán jó, ha elrejtesz benne egy kis meghökkentést, felkiáltójelet, ha bátor vagy (nyugodtan mond el, hogy kinek miben segítesz). Mert így leszel emlékezetes. Ez nem dicsekvés! Hiszen ezért csinálod amit csinálsz, mert működik, másoknak a hasznára vagy.

Őszintén szólva, engem sem szokott érdekelni, ki milyen iskolát végzett, hol lakik… az annál inkább, hogy mely típusú problémáimat tudja megoldani. Mert úgyis ezen a ponton fogunk kapcsolódni.

Történetmesélés – a kedvencem! Az embereket elviszik a történetek, egyszerűen ha izgalmas egy sztori, legyen az bármilyen rövid, figyelni fogsz. Ebben profibb embert Lénárt Viktornál nem ismerek. Szinte nyelni is elfelejtek, amikor a történeteit hallgatom, mert mindig releváns, hasznos, baromi érdekes és előrevisz! Szóval te is nyugodtan fűzz a beszédedbe egy konkrét példát, amikor pl. a módszered segített egy ügyfelednek egy nagyon nehéz helyzetben, amikor kiugró eredményt értetek el.

Természetesen a nagy számok is mindig meghökkentőek, ezt mondanom sem kell. A számok beszédesek, könnyen értelmezhetőek, alátámasztják a profizmusodat, relevánsak és 3 mp-ben el lehet mondani. Robban is a bomba! És ha most azt gondolod, hogy oké, nekem „csak” 10 fős a csapatom, nekem „csak” 5000 követőm van… akkor gondolkozz tovább. Minden szakmában és szervezetben vannak kiemelésre érdemes számok.

Tegyük fel, hogy blogger vagy. Körülbelül hány karaktert ütöttél le életedben?

Neked mi lenne az ütős kezdésed?

 HOW – Te mivel tűnsz ki a tömegből?

Már-már unalomig ismételjük, most már el lehetne kezdeni tudatosan is csinálni. Tudod van az a bizonyos USP (Unique Selling Proposition) azaz ami megkülönböztet másoktól. Itt is bevetheted a storytelling eszközöket, hozhatsz személyes példát, konkrét érveket is. Mindenesetre ne feledd, csak úgy robognak a másodpercek…! Pozicionáld magadat, maradj érdekes és hiteles, de semmiképp se válj dicsekvővé, mert az semlegességet vált ki (rosszabb esetben negatív érzéseket). Nem kell túltolni. Ezért is hasznos, hogy rövid az idő. Nincs időd felesleges, már számodra is unalmas dolgokról és az elmúlt 30-40 évedről beszélni.

NOW – CTA

CTA másnéven call-to-action azaz a cselekvésre hívás.

Hogyan tovább? Hiába keltetetted fel a figyelmet, adtál egy elő egy rövid, ütős bemutatkozót, hogyha nem megy a „lezárás”. Itt neked kell megint csak kezdeményezni és javasolni a folytatást. „Mikor alkalmas önnek…?”

 Mondanám, hogy ez már a legkönnyebb része, de ha így lenne, akkor mindenki sikeres lenni, aki értékesít.

Mielőtt elkezded a munkát és megírod a sajátodat:

Fontos figyelembe venni néhány kulcskérdést, amelyek segíthetnek abban, hogy érdekessé válj a célpiacod számára:

1. Veszteség: Gondolkodj el azon, hogy mi a kockázat vagy veszteség a célpiac számára, ha nem használják a termékedet vagy szolgáltatásodat. Ha nincsenek Veled kapcsolatban? Milyen problémákat oldasz meg, amelyek nélkülözésével a célpiac hátrányt szenvedne?

2. Pozitív változás: Hogyan javítja megoldásod az ügyfelek életminőségét vagy üzleti működését? Milyen konkrét előnyökkel jár a terméked vagy szolgáltatásod?

3. Exkluzivitás: Mi az, amit az ügyfelek csak tőled kaphatnak meg? Miben vagy egyedülálló vagy különleges a piacon?

4. Üzleti előnyök: Hogyan segíti a terméked vagy szolgáltatásod az ügyfeleket az árbevétel növelésében, a költségek csökkentésében, vagy a kockázat minimalizálásában?

5. Bizonyíték: Milyen eredmények vagy visszajelzések bizonyítják, hogy a megoldásod hatékony és megbízható?

Ezek a kérdések segíthetnek abban, hogy a liftbeszéded célzott, meggyőző és releváns legyen a célpiacod számára.

Nyugodtan készíts jegyzeteket (sőt muszáj is volna), mert nem elsőre lesz meg a tuti verzió!

Tartsd észben ezt a struktúrát, legyen a mankód. Aztán neki is állhatsz megírni a sajátodat, mond fel tükör előtt, kamera előtt, a családban, baráti körben… és kérd meg őket, hogy legyenek őszinték. Csiszolgasd, próbálgasd – majd élesben is! 😉

Én is már csiszolgatom egy ideje… vannak verzióim, próbálgattam élesben őket különböző társaságokban… készül az a 3 tuti, amit a zsebembe teszek és előkapok, amik szuper alapok lesznek nekem.

+1 tanács: Maradj hiteles, és természetes. Nem a betanult szöveg a lényeg, hanem hogy meglegyen a fejedben az, amit mondani szeretnél. Nem kell szóról szóra magolni, sőt!

Sok sikert!

Nagy-Kozma Aletta

Aletta Focus Marketing