Szabades√©s ūüę† Digit√°lis √©let contra Val√≥s√°g

Cikkemben a digit√°lis √©let √©s a val√≥s√°g k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©geket elemzem. Mint digit√°lis tartalomk√©sz√≠tŇĎ, kritikusan szeml√©lem a digit√°lis visszajelz√©sek √©s a val√≥s √©letbeli interakci√≥k k√∂z√∂tti egyens√ļlyhi√°nyt.

Megoszt√≥ (ŇĎszinte) tartalom k√∂vetkezik!

Sorozatepizód elemzés + Mit látok én

Digit√°lis tartalomk√©sz√≠tŇĎk√©nt fontosnak √©reztem, hogy megosszam a gondolataimat az √©rt√©kel√©s hajh√°sz√°sr√≥l. Gyakran h√≠vj√°k ezt √©rt√©kel√©si kult√ļr√°nak is. Ez a kult√ļra azt jelenti, hogy az emberek nagyobb hangs√ļlyt fektetnek a l√°jkok, megoszt√°sok, kommentek √©s m√°s digit√°lis visszajelz√©sek sz√°m√°ra, mint a val√≥s √©letben szerzett szem√©lyes kapcsolatokra √©s √©lm√©nyekre.

‚ÄěFekete T√ľk√∂r‚ÄĚ sorozat rajong√≥k√©nt a ‚ÄěSzabades√©s‚ÄĚ c√≠mŇĪ epiz√≥d fog nekem ebben seg√≠teni. Legal√°bb 10x l√°ttam m√°r, mindig el is szomor√≠t, m√©gis megunhatatlan. Mintha az√©rt n√©zn√©m √ļjra √©s √ļjra, nehogy elfelejtsem, mi az igaz√°n fontos.

Nagyon k√∂nnyŇĪ beleesni abba a hib√°ba, hogy kitesz√ľnk egy posztot, sokat dolgozunk vele, val√≥j√°ban hetek √©s h√≥napok munk√°ja, mire a relev√°ns tud√°sanyag meggener√°l√≥dik. Azt√°n figyelgetj√ľk, h√°nyan l√°tt√°k ‚Äď kinek tetszik, legsz√≠vesebben behŇĎt√©rk√©pezn√©nk az eg√©sz profilunkat, hogy l√°ssuk, mi mŇĪk√∂dik.

Azt√°n √©szbe kapunk, hogy nem kell ezt annyira figyelgetni. Ha j√≥l csin√°lod √©s van r√° k√∂z√∂ns√©g, akkor mŇĪk√∂dik √ļgyis. An√©lk√ľl is, hogy folyamatosan nyomn√°d az F5-√∂t. Sok tartalmat p√©ld√°ul √©n magamnak √≠rok. Eml√©keztetem magamat a fontos dolgokra. Ha ez m√°snak is hasznos, az pedig t√∂k j√≥. SŇĎt, ha szomor√ļ vagyok, kifejezetten fel tud vid√≠tani.

Na de mi√©rt ez az erŇĎs kezd√©s, mi lesz a t√©m√°nk?

Picit √ļgy √©rzem magam, hogy megh√≠vtak vend√©gs√©gbe √©s hazafel√© a kocsiban lehurrogom a vacsor√°t


Napjainkban az emberek egyre ink√°bb digit√°lis csatorn√°kon kereszt√ľl kommunik√°lnak, ahol az elismer√©s, az eredm√©nyek, a karrier √©s az √©let bemutat√°sa j√≥r√©szt a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia platformokra koncentr√°l√≥dik.

A LinkedIn, mint a vil√°g legnagyobb szakmai h√°l√≥zata, k√ľl√∂n√∂sen fontos szerepet j√°tszik ebben a folyamatban. Ez a fel√ľlet lehetŇĎv√© teszi az emberek sz√°m√°ra, hogy bemutass√°k szakmai eredm√©nyeiket, megossz√°k gondolataikat √©s √∂tleteiket, √©s kapcsolatba l√©pjenek m√°s szakemberekkel a vil√°g minden t√°j√°r√≥l. √Črt√©ket k√©pvisel, jobban mint b√°rmely m√°s jelenlegi platform (szerintem).

Teh√°t megmutatjuk mit √©rt√ľnk el, mit szeretn√©nk m√©g el√©rni, miben hisz√ľnk, merre tartunk. Keress√ľk az √ļj √ľzleti lehetŇĎs√©geket, kommunik√°ci√≥s csatorn√°nkat, ha pedig itt van a c√©lcsoportunk, akkor Joker.

Sokan √ļgy tartj√°k, hogy a LinkedIn profil jobb, mint egy CV.

T√∂bbet √°rul el az biztos, fŇĎleg ha kezelve is van. (atya√©g, mit √°rulhat el vajon az eny√©m, r√≥lam?!‚Ķ)

Hogy ne csak √≥vatosan tapogat√≥zzunk, hoztam egy sorozat epiz√≥dot. √ćgy a Netflix-szel egy√ľtt viszem a balh√©t, nem egyed√ľl. ūüėä

A Fekete T√ľk√∂r ‚ÄěSzabades√©s‚ÄĚ epiz√≥dja, ami ma a k√∂zpontban van. Arra figyelmeztet minket, hogy milyen vesz√©lyeket rejt, ha t√ļls√°gosan komolyan vessz√ľk a digit√°lis √©rt√©kel√©seket √©s a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia √°ltal kialak√≠tott k√©pet.

A t√∂rt√©net egy olyan vil√°gban j√°tsz√≥dik, ahol az emberek √∂tcsillagos rendszerben √©rt√©kelhetik egym√°st, √©s ez az √©rt√©kel√©s befoly√°solja t√°rsadalmi helyzet√ľket. A t√°rsadalom olyan fejlett√© v√°lt, hogy mindenki szem√©be speci√°lis implant√°tumokat helyeztek, amelyek seg√≠ts√©g√©vel megoszthatj√°k napi tev√©kenys√©geiket. Az √≠gy megszerzett pontsz√°mok alapj√°n elŇĎny√∂ket vagy h√°tr√°nyokat szereznek a val√≥s √©letben. Teh√°t a digit√°lis √©let√ľk az elsŇĎ helyen √°ll, att√≥l f√ľgg a val√≥di.

A fŇĎszereplŇĎ, Lacie egy fiatal nŇĎ, aki luxuslak√°st szeretne v√°s√°rolni – √©s ezzel egy√ľtt luxus emberekkel k√∂rbevenni mag√°t -, de ehhez elŇĎbb meg kell n√∂velnie az √©rt√©kel√©s√©t (4,2-es √°tlagpontsz√°mmal rendelkezik, szeretn√© ezt legal√°bb 4,5-re n√∂velni, mert csak √≠gy kaphat kedvezm√©nyt). B√°rmennyire is pr√≥b√°lkozik, pontsz√°mai nem emelkednek. Minden ismeretlent fel√©rt√©kel √©s jel√∂l, csak hogy ŇĎk is vissza√©rt√©kelj√©k ŇĎt. (volt m√°r, hogy ismeretlen jel√∂lt be?)

Olyan √©teleket eszik, amiket nem szeret, csak hogy megoszthassa, ugyan√≠gy a reggeli k√°v√©j√°val √©s keksz√©vel. Beleharap a kekszbe, hogy lefot√≥zhassa, azt√°n a szalv√©t√°ba k√∂pi. Gyakorlatilag el sem fogyasztja az √©teleket, mert sosem olyat eszik, amit szeret, hanem ami j√≥l mutat a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°ban. (v√©gtelen√ľl elkeser√≠tŇĎ, de szerintem mindannyian l√°ttunk m√°r olyat, hogy kihozz√°k az √©telt, mindenki veszi elŇĎ a telefonj√°t, mire oda√©rnek, hogy enn√©k, addigra pedig kihŇĪl ‚Äď de cser√©be m√°r 10-en like-olt√°k, sz√≥val √©rdemes volt).

Lacie egy szak√©rtŇĎ tan√°cs√°ra pr√≥b√°l term√©szetesebben viselkedni a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°ban √©s egy r√©gi gyerekkori pl√ľssrŇĎl fot√≥t t√∂lt fel, amit Naomival, a gyerekkori bar√°tnŇĎj√©vel k√©sz√≠tettek.

Igen, az az erŇĎfesz√≠t√©s, hogy term√©szetes legyen!

Persze ennek is oka volt. Ugyanis a tan√°csad√≥ja szerint magas pontsz√°m√ļ emberektŇĎl kell pontokat szerezni, mert azok t√∂bbet √©rnek. (√Črt√©kes emberektŇĎl!)

Ebben seg√≠thet, hogy r√©gi bar√°tnŇĎje (akivel val√≥j√°ban sosem volt ŇĎszinte a kapcsolata, sŇĎt!) tetsz√©s√©t fejezte ki a k√©prŇĎl √©s megh√≠vja ŇĎt koszor√ļsl√°nynak az esk√ľvŇĎj√©re, ahol j√≥ √©rt√©kel√©seket szerezhet. Ez a bar√°tnŇĎ TOP k√∂vetŇĎkkel rendelkezik. A digit√°lis vil√°gban t√∂k√©letes az √©lete.

Sz√©p, az emberek is sz√©pek k√∂r√ľl√∂tte, gazdag, sportos, utazik.

Lacie elfogadja a megh√≠v√°st, rem√©lve, hogy a sok vend√©g j√≥ pontsz√°mokkal jutalmazza majd. FŇĎleg, hogy besz√©det is kell mondania, teh√°t szerepelni is tud. A besz√©dre sokat k√©sz√ľl, term√©szetesen piedeszt√°lra emeli benne Naomit √©s j√≥ sokat kell majd s√≠rnia k√∂zben, hogy az √©rzelmekre hasson √©s m√°sok is meghat√≥djanak ‚Äď ezt a s√≠r√°st is rengeteget gyakorolja. Olyan √©rzelmeket kell kimutatnia, amiket val√≥j√°ban meg sem √©lt, hogy hat√°ssal legyen a k√∂z√∂ns√©g√©re.

Azonban az utaz√°s napj√°n t√∂bb kellemetlen esem√©ny is √©ri, ami miatt a pontsz√°ma 4,2 al√° cs√∂kken. A rep√ľlŇĎj√°rat√°t t√∂rlik, √©s a cs√∂kkent pontsz√°m miatt m√°r nem jogosult m√°sik g√©pre √°tsz√°llni. A rep√ľlŇĎt√©ren kirobbant botr√°nya miatt tov√°bb cs√∂kken a pontsz√°ma (elhagyta egy cs√ļnya sz√≥ a sz√°j√°t), sŇĎt, egy eg√©sz pontot levonnak tŇĎle 24 √≥r√°ra. √ćgy k√©nytelen egy lepukkant aut√≥val tov√°bb utazni, de az aut√≥ lemer√ľl.

Stoppolnia kell – Susan, az 1,4 pontsz√°mmal rendelkezŇĎ kamionsofŇĎr szedi fel. M√°s nem is √°ll meg neki, mert messzirŇĎl l√°tj√°k az ‚Äě√©rt√©k√©t‚ÄĚ.

Ha alacsony a pontsz√°ma, biztosan gond van vele.

Susan elmondja, hogy kor√°bban ŇĎt is foglalkoztatta a pontsz√°ma (sŇĎt csak az), de mi√≥ta a f√©rje r√°kban meghalt, mert a pontsz√°ma miatt nem volt jogosult az √©letmentŇĎ kezel√©sre, m√°r nem √©rdekli. Az√≥ta sokkal szabadabbnak √©rzi mag√°t. Elengedte azt, hogy m√°sok √©rt√©kel√©se szerint √©rt√©kelje saj√°t mag√°t.

√ötk√∂zben Naomi t√∂bbsz√∂r is felh√≠vja Lacie-t, arra k√©rve, hogy ne j√∂jj√∂n el, mert a negat√≠v pontsz√°m√°t√≥l m√°r saj√°t mag√°t kezdi el f√©lteni. Lacie ettŇĎl csak d√ľh√∂sebb lesz √©s elhat√°rozza, hogy mindenk√©ppen ott lesz √©s bebizony√≠tja, hogy ŇĎ is 4,5 sŇĎt feletti.

Besz√∂kik, megszerzi a mikrofont ‚Äď ilyenkor m√°r tetŇĎtŇĎl talpig s√°ros, √©s elkezdi mondani a besz√©d√©t, amelybe belecsemp√©szi a gyerekkori s√©relmeit is, amiket Naomit√≥l kapott. Mellesleg annak ellen√©re, hogy Lacie m√©rete j√≥ XL-es, Naomi m√©gis XS-es koszor√ļsl√°ny ruh√°t k√ľld√∂tt neki, mert h√°t abba bele kell f√©rni.

Lacie minden lehetséges módon szorul.

Borzaszt√≥an k√≠nos, n√©zni is. V√©g√ľl k√©st ragad √©s azzal fenyegetŇĎzik, hogy elv√°gja a pl√ľss nyak√°t. A vend√©gek lepontozz√°k Lacie-t, aki ezzel 1 csillag al√° esik. Ňźrizetbe veszik √©s elt√°vol√≠tj√°k a szemimplant√°tum√°t. Amikor √©szreveszi, hogy ŇĎ √©s a szemben l√©vŇĎ cellat√°rsa nem l√°tj√°k egym√°s pontsz√°m√°t, √©lvezettel kezdik el egym√°st szidalmazni, tudv√°n, hogy ez nem j√°r k√∂vetkezm√©nyekkel. Mellesleg a cellat√°rsa egy eleg√°ns, √∂lt√∂ny√∂s fiatal f√©rfi. Val√≥sz√≠nŇĪleg neki is nagyon rossz napja volt.

A ‚ÄěSzabades√©s‚ÄĚ egy olyan j√∂vŇĎt mutat be, amelyben a k√∂z√∂ss√©gi m√©dia √©s a digit√°lis technol√≥gia meghat√°rozza az emberek √©let√©t. Ha valaki √©rt√©kel√©se cs√∂kken, ak√°r a munkahely√©rŇĎl is kitilthatj√°k.

Ez a j√∂vŇĎk√©p sz√°mos p√°rhuzamot mutat a LinkedIn platformj√°val, ahol az emberek szakmai √©rt√©kel√©seik √©s kapcsolataik alapj√°n nyerhetnek elismer√©st √©s lehetŇĎs√©geket. Azonban a Netflix sorozata arra figyelmeztet minket, hogy milyen vesz√©lyeket rejt, ha t√ļls√°gosan komolyan vessz√ľk ezeket az √©rt√©kel√©seket, √©s ha hagyjuk, hogy a digit√°lis vil√°g meghat√°rozza a val√≥s √©let√ľnket. Ez a figyelmeztet√©s k√ľl√∂n√∂sen fontos a digit√°lis tartalomk√©sz√≠tŇĎk sz√°m√°ra.

Merd le√≠rni a val√≥s v√©lem√©nyedet, megmutatni az egyedis√©gedet vagy ink√°bb ne legy√©l megoszt√≥, cser√©be legyen j√≥ sok k√∂vetŇĎd √©s hirdet√©si z√≥n√°d a weblapodon? Ezzel egy√ľtt kapkodjanak ut√°nad a fejvad√°szok is. Menj a t√∂meg ut√°n, √©rts egyet a v√©lem√©nyvez√©rekkel, √°llj be a legnagyobb vezetŇĎk m√∂g√© √©s maradj kim√©rt‚Ķ oszd meg m√°sok cikkeit √©s motiv√°ci√≥s vide√≥it‚Ķ

VAGY

A szakmai oldaladat telepakolhatod f√©lmeztelen Old Spice pasikkal, spekulat√≠v fikci√≥kkal, pszicho-thrillerekkel √©s √ľzletembernek √∂lt√∂z√∂tt macsk√°kkal ‚Äď mert ezeken kereszt√ľl tudod √°tadni, ami Te vagy √©s amit k√©pviselsz, amiben hiszel, ami√©rt v√°llalod a felelŇĎss√©get. Ami a frank√≥.

Na de konkrétan honnan jött a mai cikk?

L√°ttam egy posztot, amiben a Trade magazin √≠rt a Hell-rŇĎl (AI alkotta meg az √ļj energiaital √≠z√©t sŇĎt AI javaslat√°ra t√∂rt√©nt a gy√°rt√°sind√≠t√°s m√≥dja is). Nagyon izgalmas, n√©zzetek ut√°na ‚Äď √ļjraposztoltam.

L√°ttam alatta 2 hozz√°sz√≥l√°st. MielŇĎtt √©n is hozz√°sz√≥ltam volna, elolvastam ŇĎket. Volt sz√≥ benne arr√≥l, hogy az AI elveszi a marketingesek √©s az √©lelmiszerm√©rn√∂k√∂k munk√°j√°t, a m√°sikban az, hogy t√ļl nagy a hype √©s ez a sztori val√≥j√°ban nem is akkora amekkora ‚Äď √©n pedig meg√°lltam egy percre. √Čn azt akartam √≠rni, hogy ez zseni√°lis, haszn√°lni kell a technol√≥gi√°t √©s milyen j√≥, hogy a Hell ilyen gyorsan reag√°l. (hogy a Hell marketingese is ilyen gyorsan reag√°l). Komolyan elgondolkodtam, hogy ez a cikk, p√°r percre van kint. Ha most mindenki a tech ellen fordul, csak √©n leszek az, aki nem, akkor az milyen? √Čn l√°tom rosszul √©s ez m√°r most sokkal vesz√©lyesebb, mint gondolom? M√°r most sem szabadna megdics√©rnem a folyamatot? Azt√°n √ļgy d√∂nt√∂ttem, hogy mi√©rt is ne! Mi√©rt ne lehetne m√°shogy l√°tni dolgokat? Max mi lesz? Semmi. ūüėä

De! Egy percre meg√°lltam, √©n is. H√°nyan lehetnek, akik az√©rt nem sz√≥lnak hozz√° t√©m√°khoz, az√©rt √°llnak meg, mert f√©lnek, hogy rosszul mutatna a profiljukban. Hogy l√°tja a fŇĎn√∂k, a munkat√°rs, az √ľzleti felek… ez√©rt nem mer megoszt√≥ lenni. Mert minden k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt viselkedni kell, √©s ink√°bb nem is oszt meg tartalmat.

Tudtad?

A LinkedIn felhaszn√°l√≥k k√∂r√ľlbel√ľl 1%-a oszt meg tartalmat a platformon hetente, ami k√∂r√ľlbel√ľl 9,3 milli√≥ felhaszn√°l√≥t jelent.

A LinkedIn glob√°lis felhaszn√°l√≥inak sz√°ma 2023-ban k√∂r√ľlbel√ľl 930 milli√≥.

930 millió felhasználóból 9,3 millió aktív.

52 milli√≥ felhaszn√°l√≥ keres hetente √ļj √°ll√°st a LinkedIn seg√≠ts√©g√©vel, val√≥sz√≠nŇĪleg az√©rt, mert nem √©rzik magukat megbecs√ľltnek

A ‚ÄěSzabades√©s‚ÄĚ nem csak egy j√∂vŇĎk√©pet mutat be, hanem int is. A t√∂rt√©netben Lacie √©lete egyre ink√°bb a sz√°mokra √©s az √©rt√©kel√©sekre √∂sszpontos√≠t, igyekszik k√∂vetni a kritikus t√∂meget. Ez v√©g√ľl a lejtŇĎn val√≥ lecs√ļsz√°shoz vezet. Egy ponton p√©ld√°ul Lacie munkat√°rs√°t, aki √©ppen egy szak√≠t√°son van t√ļl, nem engedik be az irod√°ba, mert az √©rt√©kel√©se t√ļl alacsony. Ez a jelenet szimboliz√°lja, hogy milyen vesz√©lyeket rejt, ha a szem√©lyes √©rt√©k√ľnket kiz√°r√≥lag digit√°lis √©rt√©kel√©sek alapj√°n hat√°rozzuk meg.

A LinkedIn-en is l√°thatjuk ezt a tendenci√°t. Az emberek gyakran t√∂ltik fel √©let√ľk legjobb pillanatait, legnagyobb eredm√©nyeit, √©s a legjobb oldalukat mutatj√°k. De mi t√∂rt√©nik, ha valaki rossz passzban van vagy elveszti a munk√°j√°t? Mi t√∂rt√©nik, ha valaki hib√°zik?

A ‚ÄěSzabades√©s‚ÄĚ epiz√≥dja arra figyelmeztet, hogy a digit√°lis vil√°gban √©lve k√∂nnyŇĪ elfelejteni, hogy az emberek t√∂bbek, mint a digit√°lis √©rt√©kel√©seik.

Jó, ha tudsz feltölteni 1-2 diplomát a profilodba, de vajon azok mögött mi van? El is tudod mondani, amihez értesz? El mered mondani, amit gondolsz? Mersz más lenni? Mersz magad lenni, vagy csak a személyes márkádat építed és a sales megy?

Tudom, nem kell t√ļlmisztifik√°lni, de a LinkedIn-en mindenkit olyan nagyon erŇĎsnek √©s sikeresnek l√°tok. Mindenki √ľnnepel, mindenkinek nagyon klasszul megy minden. Persze ha m√°r mutatsz, egy ilyen platformon √©rdemes a jobb arcodat, de hat√©konyabb is? Nem kontraprodukt√≠v?

Ez volna ennek a platformnak a célja? Csak arról beszélni, ami siker? A hibákból, bukásokból nem lehet jobban tanulni?

Most robbant be az EPR ad√≥, √©s egyetlen cikket sem l√°tok r√≥la. Biztos nagyon sok v√°llalkoz√≥nak okoz fejf√°j√°st pl. a helyenk√©nt 7-10%-os beszerz√©si √°remelked√©s ‚Äď ki hogyan oldja meg? Hova terheli √©s mikort√≥l? M√°r most azon van nyaral√°s k√∂zben, milyen √ļj strat√©gi√°t √°ll√≠t fel hirtelen vagy megv√°rja, m√≠g haza√©r? Itt javar√©szt magas beoszt√°s√ļ emberek, szakemberek, v√°llalkoz√≥k vannak. Biztos vagyok benne, hogy m√°s is kattog.

A ‚ÄěSzabades√©s‚ÄĚ pasztell, picit a LinkedIn is. Legy√ľnk p√°ran, akik kimondj√°k a frank√≥t √©s n√©ha riasztanak egyet. A legt√∂bbet √©n a kr√≠zisek alatt tanultam. J√≥ volna olvasni m√°sok√©r√≥l is. Mindenki hib√°zik. EzekbŇĎl tanulunk.

Nagyon j√≥l √©rzem magam ezen a platformon, sŇĎt jobban, mint b√°rmelyik m√°sikon, viszont a bizony√≠t√°si k√©nyszer, a minden siker bemutat√°sa j√≥ r√©szletesen √©s ‚Äěkomoly √ľzleteket √©p√≠tek √©s m√°r fot√≥z√°son is voltam‚ÄĚ, r√©misztŇĎ. Sz√ľks√©g van r√°, mert persze hogy van. De t√©nyleg mindenki innov√°l √©s kreat√≠vkodik 0-24-ben? Persze, hogy nem! √Čs nem is kell, ugyan m√°r.

Az emberek többek, mint a LinkedIn (vagy bármely más közösségi média) profiljuk.

  1. De vajon egyszer jön egy LindedIn vol2?
  2. Egyszer majd mi is olyanok lesz√ľnk, mint Lacie?
  3. Vagy ha szerencsések vagyunk, Naomi?
  4. Esetleg a gyerekeinknek m√°r ez lesz az alap?
  5. Erre tartunk?

A valós élet több, mint a digitális világ.

Legyek álszent és mondjam el mindezt egy digitális platformon, de igaz, ami igaz. Itt van mindenki. Próbáljunk meg itt is lenni, de a valós életben is!

Mit gondoltok? K√©rlek √≠rj√°tok meg B√ĀTRAN kommentben.

√Čn √ľdv√∂zl√∂m azt, ha valaki mer m√°st mondani, mint a t√∂bbs√©g.

Vide√≥val b√ļcs√ļzom ebbŇĎl az epiz√≥db√≥l. Mit is mondhatn√©k, n√©zz√©tek meg. ūüôā