Halloween közeledtével: Tim Burton és az egyediség művészete

Meríts inspirációt Tim Burton filmjeiből és karrierjéből, hogy megtudd, hogyan válhatsz a legjobbá a szakmádban. Fedezd fel a szenvedély, kitartás, folyamatos tanulás és a jó kapcsolatok erejét a siker elérésében. A siker nem egy cél, hanem egy utazás. Légy részese ennek az utazásnak és élvezd minden lépését!

Ahogy a levelek elkezdenek aranybarna színűre váltani és a hűvös őszi szellő beburkolja a várost, közeledik az a különleges időszak, amikor a Halloween varázsa mindenhol jelen van. Ilyenkor még inkább kedvem van Tim Burton filmeket nézni.

Az ő egyedi, sötét, mégis humorral átszőtt világa tökéletesen illeszkedik ehhez az évszakhoz. De vajon mi a titka annak, hogy Burton művei ennyire különlegesek és emlékezetesek?

És hogyan alkalmazhatjuk ezt a tudást a saját területünkön?

Az egyediség ereje: „Ollókezű Edward”

Gondoljunk először az „Ollókezű Edward” filmre. A történet egy mesterségesen létrehozott (ember!) fiúról szól, akinek ollók vannak a kezei helyett. Ezen a ponton sok rendező elutasította volna a koncepciót, de Burton látott benne valamit. Az ő kezei alatt a film nem csak egy szokatlan történet lett, hanem egy mélyen érzelmes alkotás az elfogadásról és a kirekesztettségről. Borzalmas, helyes, egyedi, különleges…

Tanulság: Az egyediség nem csak arról szól, hogy másképp csináljuk a dolgokat, hanem arról is, hogy mélyebb jelentést adjunk nekik. A vezetőknek érdemes bátran kiállniuk azokért az ötletekért, amelyekben hisznek, még ha elsőre szokatlannak is tűnnek.

A szenvedély és elkötelezettség: „Karácsonyi lidércnyomás”

A „Karácsonyi lidércnyomás” egy stop-motion technikával készült film, ami rengeteg türelmet és precizitást igényelt. Burton szenvedélye és elkötelezettsége a projekt iránt lehetővé tette, hogy létrejöjjön egy olyan film, ami generációk óta a karácsonyi filmek (és Halloween) klasszikusa.

Tanulság: A szenvedély és az elkötelezettség képes áthidalni a legnagyobb akadályokat is. A vezetőknek fontos, hogy szenvedéllyel és elkötelezettséggel közelítsenek a projektekhez, mert ez inspirálja az egész csapatot.

A jó csapat fontossága: Johnny Depp és Helena Bonham Carter

Burton gyakran dolgozik ugyanazokkal az emberekkel, mint például Johnny Depp vagy Helena Bonham Carter. A közös munka során kialakult kémia és a közös látásmód lehetővé tette, hogy olyan filmek születhessenek, mint a „Sweeney Todd”.

Tanulság: A jó csapat nem csak a munka minőségét emeli, hanem új ötleteket és perspektívákat is hozzáad. A vezetőknek érdemes lenne olyan emberekkel dolgozniuk, akikkel jól kijönnek és akikkel közös a látásmódjuk.

Persze a diverzitás új kapukat nyit meg, de az alapvető értékeknek egyeznie kell.

A kockázatvállalás: „Mars Attacks!”

A „Mars Attacks!” egy olyan film, ami elsőre szintén túl bátor vállalkozásnak tűnt. Egy őrült sci-fi komédia, ami teljesen eltér Burton korábbi munkáitól. De Burton nem félt kockázatot vállalni, és a film mára szintén kultikussá vált.

Tanulság: A kockázatvállalás gyakran hozza a legnagyobb sikereket. A vezetőknek nem szabad félniük az újítástól és a kockázatvállalástól, mert ezek gyakran vezetnek új és izgalmas lehetőségekhez.

A művész és az ember: Tim Burton élete és munkássága

Tim Burton, teljes nevén Timothy Walter Burton, 1958-ban született Burbankben, Kaliforniában. Már fiatal korában különcnek számított, és nehezen illeszkedett be. Nem volt könyvmoly, és tanulmányi eredményei sem voltak kiemelkedőek. Viszont imádott rajzolni és festegetni, különösen sötét szobájában. Kedvenc filmjei között szerepeltek a régi angol Hammer-horrorok, Godzilla, és Ray Harryhausen munkái. A California Institute of the Arts-ban tanult, ahol a Disney is keresett animátorokat. Itt készítette el első stop-trükkös kisfilmjét, a Vincentet, ami önéletrajzi ihletésű volt. Ha még nem láttad, érdemes, egészen elképesztő!

Ezt követően több rövidfilmet és élőszereplős filmet is készített, míg végül nagyjátékfilmeket rendezett, mint a „Pee-Wee nagy kalandja” vagy a „Beetlejuice”.

Tanulság: Mindenki életében vannak kihívások és akadályok, de ezeket leküzdve válhatunk igazán sikeresekké. A vezetőknek érdemes saját életükből és tapasztalataikból meríteni inspirációt és tanulságokat.

Ha belegondolok, hány nehéz időszakon mentem keresztül, amit akkor, abban a pillanatban gyűlöltem, de mivel nem menekülőre fogtam hanem beleálltam, azóta is azok a tapasztalatok emelnek! Szóval legyünk hálásak a nehézségekért? Talán, igen!

Tim Burton karrierje nem csak a filmkészítés művészetéről tanít minket, hanem arról is, hogyan lehetünk sikeresek bármilyen területen.

Az ő példája mutatja, hogy az egyediség, a szenvedély, a jó csapat és a kockázatvállalás mind hozzájárulnak a sikereinkhez.

Mi a fő cél?

Légy a legjobb a szakmádban: A siker útja bármely területen

A siker nem válogat szakmát. Akár asztalos, fodrász, grafikus vagy projektmenedzser vagy, a sikerhez vezető út alapelvei ugyanazok. De hogyan válhatsz a legjobbá a területeden?

  1. Szenvedély és elhivatottság: A siker alapja a szenvedély. Ha igazán szereted, amit csinálsz, az látszani fog a munkádban. A szenvedély az, ami motivál, és ami átsegít a nehéz időkön. Az elhivatottság pedig azt jelenti, hogy minden nap a legjobbat hozod ki magadból (törekedsz rá), és nem elégszel meg az átlagos teljesítménnyel. Persze, tudom én is, hogy nem én vagyok a világ legjobb marketing szakembere, de minden egyes nap törekszem rá, hogy jobb és jobb legyek, mert erre vágyom!
  2. Folyamatos tanulás és fejlődés: A világ folyamatosan változik, fejlődik, HALAD. Ahhoz, hogy a csúcson maradj, afelé kell tarts, nyitottnak kell lenned az új információkra, technikákra és módszerekre. Soha ne állj meg a tanulásban! Aki lemarad, az bizony kimarad. Ne nyomasszon ez a gondolat, de tudnod kell, hogy így van.
  3. Kitartás és állhatatosság: A siker nem jön azonnal. Sok munka, idő és kitartás szükséges ahhoz, hogy elérjük a céljainkat. Minden kudarc egy tanulási lehetőség, és minden nehézség csak erősebbé tesz.
  4. Kapcsolatépítés: A jó kapcsolatok elengedhetetlenek. Nem csak az ügyfelekkel, hanem a szakma többi képviselőjével is. Egy erős hálózat segíthet új lehetőségekhez jutni, tanulni, és támogatást nyújthat a nehéz időkben.
  5. Nyitottság a visszajelzésekre: A konstruktív kritika segít fejlődni és jobbá válni. Fogadd el a visszajelzéseket, tanulj belőlük, és használd őket a fejlődésed érdekében. Érdemes megtanulni azt, hogyan tudjuk az EGO-t picit hátrébb helyezni!
  6. A visszajelzések, különösen a kritikusak, gyakran kihívást jelentenek nekünk.. Az ego, azaz az önképünk, amelyet magunkról alkotunk, védelmi állásba kerül, amikor kritikával találkozunk. Az ego védi az önazonosságunkat, és természetes reakciója, hogy megvédje magát a „támadásoktól”. Nekem különösen sok munkámba kerül nap mint nap, hogy a kritikákat kezelni tudjam. Szeretem ha igazam van, és ha nincsen, rendszeresen gyakorolnom kell, hogy ezt elismerjem. Ezek játszmák voltak eleinte (itthon is), de dolgozom rajta. 🙂 Az első lépés a fejlődésünk felé az, hogy felismerjük és elfogadjuk, hogy mindannyian hibázunk. Senki sem tökéletes. Szép is lenne! Ha ezt elfogadjuk, akkor könnyebb lesz szembenézni a kritikával, anélkül, hogy az ego-nk védelmi állásba kerülne. A kritika nem feltétlenül támadás a személyiségünk ellen, sokkal inkább egy lehetőség NEKÜNK! Ezen túlmenően fontos megérteni, hogy a visszajelzések, még ha negatívak is, nem feltétlenül tükrözik a teljes képességünket vagy értékünket. Sokszor az emberek a saját szubjektív nézőpontjukból adnak visszajelzést, ami nem objektív. Ezért érdemes a kritikát egyfajta visszajelzésként tekinteni, nem pedig végleges ítéletként. Viszont mindig szánjunk rá pár percet, hogy értékeljük! Azt is érdemes megfontolni, hogy az ego háttérbe helyezése nem jelenti azt, hogy teljesen figyelmen kívül hagyjuk a saját érzéseinket vagy önértékelésünket. Inkább arról van szó, hogy nyitottabbak vagyunk a tanulásra, anélkül, hogy a kritika megtörné az önbizalmunkat.Végül, de nem utolsósorban, az ego háttérbe helyezése lehetővé teszi számunkra, hogy jobban együttműködjünk másokkal, mivel kevésbé vagyunk védekezőek vagy támadóak. Ez elősegíti a csapatmunkát, az együttműködést és a közösségi kapcsolatok építését. Egyszerű példa – ha a csapatod tudja, hogy őszinte lehet veled anélkül hogy felborítanád az asztalt, biztos lehetsz benne hogy bátrabban fordulnak hozzád – talán felhívják a figyelmedet olyan részletekre, amelyek felett te elsiklottál, és igazuk is van.
  7. Személyes márkaépítés: Az embereknek tudniuk kell rólad és a munkádról. Építs egy erős személyes márkát, amely tükrözi az értékeidet, a képességeidet és a szenvedélyedet. Nem kell attól tartanod, hogy nem leszel egyedi – hiszen ha őszinte vagy, ez borítékolható – már csak azért is, mert nincsen 2 egyforma ember. Kommunikálj bátran, nem baj, hogyha megosztóvá válsz, sőt! (személyes véleményem, hogy akkor csináltad jól, bár én már inkább a másik véglet volnék…)

Bármilyen szakmában dolgozol, a sikerességhez vezető út alapelvei ugyanazok. A kitartás, a szenvedély, a folyamatos tanulás és a nyitottság mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a legjobbá válj a területeden és büszke lehess magadra. Ha mindent megtettél érte, akkor nincs okod szomorkodni! Ha ezeket az elveket követed, és hajlandó vagy keményen dolgozni, akkor a befektetett munkádnak MINDIG lesz eredménye.

Ahogy a Halloween közeledik, inspirálódjunk Burton munkásságából és higgyünk magunkban és abban, amit csinálunk! Hogyha nincsen meg a HIT, akkor talán nem azt csinálod, amit valóban szeretnél, amiben valóban jó vagy, amit szenvedéllyel tudsz művelni. Van ilyen is, ezt pedig Neked kell felismerned.

Nagy-Kozma Aletta