Túl az Irodán: Restart

Ebben a személyes és inspiráló blogbejegyzésben megosztom veletek a pihenés és a kikapcsolódás fontosságát a munkahelyi stressz és a mindennapi kihívások kezelésében. A Maldív-szigetek csodálatos naplementéjében ülve gondolkodom az utazás, a mindfulness és a természet gyógyító hatásán, és arról, hogyan segíthet mindez abban, hogy újraéledjünk és hatékonyabban térjünk vissza a munkánkhoz.

Naplemente a Maldív-szigeteken. A türkizkék tenger lassan összeolvad az égbolt narancssárga és rózsaszín árnyalataival. Itt ülök a homokban, lábaimat a meleg víz érinti, és gondolkodom. Gondolkodom azon, hogy milyen hosszú út vezetett idáig, és nem csak földrajzilag.

Az életünk egy állandó versenyfutás a határidőkkel, a váratlan kihívásokkal, és persze önmagunkkal, megturmixolva az elvárásoknak való állandó megfelelési kényszerrel. Mindig van valami, amire reagálni kell, valami, amit jobban lehetne csinálni, többet, gyorsabban. És persze, ki gondol pihenésre, szabadidőre, amikor annyi minden vár elintézésre? Ha pedig olyan típus vagy mint én, aki, ha van egy perce fellélegezni már nyúl is a következő feladatért, képzésért, hogy biztosan 110%-on legyen a naptára, akkor hatványozottan megértesz.

A fejedben motoszkál egy gondolat… na most már tényleg el kell vonulni kicsit.

Majd eljön az a pillanat, amikor rájössz: nincs tökéletes időzítés elutazni. Mindig lesz egy újabb e-mail, egy újabb projekt, egy újabb határidő. Már csak azért is, mert beszervezem magamnak. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy most van itt az ideje. Most, amikor megfogalmazódott a gondolat. Az ideje, hogy megjutalmazzuk magunkat – lelkileg és szellemileg is. Körülbelül két hete döntöttem úgy, hogy menni kell. Amint lehet. Természetesen indulás előtt nem kellett hozzánk szólni, se hozzám, sem a férjemhez. Hogy minél nyugodtabb lelkiismerettel mehessünk, rommá dolgoztuk magunkat. De legalább meghoztuk a döntést, hogy megyünk. Ráadásul úgy megyünk, hogy ezen a bejegyzésen kívül, pont semmi mást, ami internethez, munkához, közösséghez köthető, nem csinálunk. Csak magunkkal, egymással foglalkozunk. Csináljuk a semmit.

Ez az utazás több, mint egy szimpla szabadság. Ez egy út a megújulás felé.

A Forbes.hu egyik cikke szerint a mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét és a környezettől való elszakadás hozzájárul a produktivitásunk és a kreatív gondolkodásunk javításához. A tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a természetben töltött idő segít csökkenteni a stresszt és javítani a mentális funkciókat.

Tudtad, hogy a pihenés és a kikapcsolódás nem csupán kellemes, de elengedhetetlen a teljesítményünk fenntartásához is? A Stanford Egyetem kutatása szerint a természetben töltött idő jelentősen csökkentheti a stressz szintjét és javíthatja a kognitív funkciókat. Egy másik tanulmány, a Framingham Heart Study pedig azt mondja, hogy a mindennapi rutintól való elszakadás lehetővé teszi, hogy távolabbról szemléljük a problémáinkat (kihívásokat), és átgondoltabb döntéseket hozzunk.

Kedves barátaim, a pihenés nem csak jól megérdemelt jutalom a kemény munkáért, hanem alapvető szükséglet a hosszú távú siker és egészségünk érdekében. Egy kis szünet, mint ez az egy hét nekünk, lehetőséget biztosít arra, hogy újraéledjünk, restartoljuk magunkat (megtelt a vinyó, kell már egy mentés) és hatékonyabban térjünk vissza a munkánkhoz.

Nem csak vállalkozókhoz szólok, hanem minden olyan emberhez, aki keményen és lelkiismeretesen dolgozik, céljai vannak, tartanak valamerre, időt és energiát áldoznak szakmai és személyes fejlődésükre is. Odaadóak és ezért megérdemlik, hogy időnként megjutalmazzák magukat egy kis pihenéssel.

Nemsokára visszatérek a forgatagba, de most, ebben a pillanatban, csak a hullámok zúgását hallgatom, és hálás vagyok ezért a lehetőségért. Hálás minden kollégámnak és partnerünknek, hogy megengedhetjük ezt a kis szünetet – a lelkünknek és a szellemiségünknek. Nagyon szerencsések vagyunk! (és nem kell ehhez a Maldív szigeteken púposkodni, bár nekem álmom volt eljönni egy ennyire szuperegzotik szigetre). Biztos traumatizált gyermekkoromban a Bounty reklám…

És most egy kérdéssel fordulok hozzátok: Nektek melyik az a hely, ahol a leginkább fel tudtok töltődni? Legyen az egy távoli óceánpart, egy csendes erdei búvóhely, vagy akár a saját otthonotok egy különleges sarka, ahol egy könyvvel ültök a kezetekben. Osszátok meg velem a kedvenc pihenő helyeiteket, ahol működik nektek a restart és azokat az élményeket, amelyek segítenek újra feltöltődni és inspirálódni.

(nevetni fogtok, de kis kikapcsra nekem pl. a takarítás is működik)

Adjunk ötleteket egymásnak, segítsük egymást! Várom a történeteiteket!