„Vezetés gyakorlása: Alapvető elvek” Ronald Heifetz-szel

Jelenleg a Harvard Egyetemen veszek részt egy „Vezetés gyakorlása: Alapvető elvek” című képzésen Ronald Heifetz vezetésével, aki a vezetés globálisan elismert szakértője. Heifetz új nézőpontot kínál a vezetésről, ahol a vezetést egy táncparkettként képzeli el. Ebben a metaforában a táncparkett a cselekvés, míg az erkély a reflexió és a szélesebb perspektíva helye. A hatékony vezetéshez létfontosságú a kettő közötti egyensúly. A vezetés leggyakoribb kudarcai a rossz diagnózisokból erednek.

Személyes és szakmai fejlődésem útja egy következő állomásához ért. Egy nagyon izgalmas képzésen veszek részt a Harvard Egyetemen:

„Vezetés gyakorlása: Alapvető elvek” Ronald Heifetz-szel.

Ezt a képzést Ronald Heifetz vezeti, aki globálisan elismert tekintély az üzleti vezetés terén, és alapjaiban alakítja át azt, hogy mit jelent vezetőként működni egy állandóan változó világban.

Azt állítja, hogy a vezetés domináns nézete, ahol a vezetőnek van a víziója és a többi csak egy értékesítési probléma, alapvetően hibás.

Heifetz szerint ez a megközelítés csak technikai problémákra működik, ahol van egy helyes válasz és egy szakértő tudja, mi az. (tehát adaptív problémákra nem alkalmazható)

Heifetz kihívás elé állítja a vezetésről alkotott hagyományos nézeteket és egy erőteljes metaforát hoz példának:

Képzeljük el a vezetést egy táncparkettként.

Amikor táncolunk, benne vagyunk magában a tevékenységben, és csak azokat látjuk, akik közvetlenül mellettünk vannak. De amikor visszalépünk, felmegyünk az erkélyre, szélesebb perspektívát nyerünk. Ez az akció és a reflexió közötti mozgás létfontosságú a hatékony vezetéshez.

(Lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük, hol vagyunk, mi történt, és hogyan lépjünk legközelebb.)

Ahogyan a sportlegendák tették (mint Magic Johnson és Bobby Orr), a vezetőknek is teljes mértékben részt kell venniük a játékban, miközben az egész játékhelyzetet szem előtt tartják. Látniuk kell a nagyobb mintázatokat, amelyeket mások nem vesznek észre, és megfigyeléseik alapján kell cselekedniük.

A vezetőknek is látniuk kell a változás kontextusát vagy létrehozniuk kell azt.

A cselekvési terület (táncparkett) és az erkély közötti mozgás képessége nélkül, a reflexió napi, pillanatról pillanatra történő végzésével, egy vezető könnyen és tudatlanul a rendszer foglya lesz.

FONTOS!

A vezetésben valójában a leggyakoribb kudarcok diagnosztikaiak. Ha rosszul értékeljük a problémát, általában a cselekvés is rossz lesz. Ez pedig egyszerű logika. Ha az orvos rosszul diagnosztizál, akkor nem a megfelelő terápiát fogod kapni, r-go nem oldódik meg a problémád.

Ahogy folytatom a tanulmányaimat a Harvardon, elkötelezett vagyok amellett, hogy ezt a reflexiót – mozgást a táncparkett és az erkély között – életben tartsam. Bátorítom az összes vezetőt, hogy tegyék ugyanezt.

Töltsetek időt az “erkélyeteken”, legalább ugyanannyit mint a “táncparketten”. Reflektáljatok, diagnosztizáljatok, majd térjetek vissza a táncparkettre, készen arra, hogy nagyobb betekintéssel és hatékonysággal vezessetek.

Maradj velem további betekintésekért, sok elgondolkodtató és azonnal hasznosítható technikát fogok még hozni a Harvard-ról!

Tanulj velem és fejlődjünk együtt!