Üzleti közösség

Örömmel jelentem be, hogy a Forbes Business Club legújabb tagjaként üdvözölhetem magam a novemberi, 10 éves jubileumi kiadásban! Ez egy emlékeztető arra, hogy a vezetők számára a folyamatos tanulás és alkalmazkodás nem luxus, hanem szükséglet.

Megtiszteltetés a Forbes jóvoltából!

Nagy örömmel osztom meg veletek, hogy a Forbes Business Club legújabb tagjai között üdvözöltek engem is, a Forbes novemberi, 10 éves jubileumi kiadásában!

Ez nekem egy erős emlékeztető arra, hogy a vezetők számára milyen mérhetetlenül fontos a folyamatos tanulás és hogy az alkalmazkodás (képessége) nem luxus, hanem szükséglet.

Az évek során meg kellett tanulnom (fiatalkorom ellenére vagy talán pont azért), hogy nem elegendő a múltbeli eredményekre és tapasztalatokra támaszkodni; a jövőbeni siker kulcsa a folyamatos fejlődés, a nyitottság, és a változásokhoz való alkalmazkodás képességében rejlik. Minél fiatalabban veszel részt az üzleti életben, talán annál könnyebb, mert a 30-as és 40-es korosztály már a gyors változások korában szocializálódott, amiben teljesen más az ütem, mint azelőtt.

A (nagyon) gyorsan változó üzleti környezetben a döntéshozóknak folyamatosan frissíteniük kell tudásukat, hogy lépést tudjanak tartani az új technológiákkal, piaci trendekkel és munkaerőpiaci változásokkal. A Forbes Business Club (és annak elképesztő közössége) ebben a tekintetben nemcsak forrás, hanem inspiráció is nekem.

A piac aktív szereplőjeként ez hatalmas bónusz, tehát szinte azonnal tudod implementálni azt a tudást, amit megszerzel – ezért is ünneplem azt, ha valaki felnőttként dönt egyetem mellett vagy hogy üzleti közösségekhez csatlakozik – teljesen más az eredmény, amit így elérhetsz, mert akár már másnap alkalmazhatod, tesztelheted, élesben kidolgozhatod.

Szerencsések vagyunk! De még mennyire!

Persze, az élesben kidolgozás sem napok hanem hónapok – sőt a szervezetfejlesztés tekintetében ennél még sokkal hosszabb az út, de minél előbb felismered, elindulsz rajta, annál hamarabb lesznek eredmények. Én erre az útra még csak most lépek rá, így minden eszköz és inspiráció hatalmas segítség!

Hasznos dolog nálad okosabb és tapasztaltabb emberekkel körbevenni magadat úgy, hogy már van egy rendszered, amin dolgozol.

A folyamatos tanulás előnyei közé tartozik még a rugalmasság, a jobb döntéshozatal és a kreativitás fejlesztése is. Ahogy a világ változik, úgy kell nekünk is változnunk (az alapértékeink megtartása mellett természetesen), hogy hatékonyan reagálhassunk a kihívásokra és kiaknázhassuk a lehetőségeket. Így leírva annyira általánosnak tűnik és egyértelműnek, mégis kutyakemény meló van és lesz is benne.

De ha van CÉL, értesz hozzá amit csinálsz, hiteles vagy benne és szívvel-lélekkel csinálod, akkor működnie kell, nincs mese.

A következő hónapokban olyan témákkal foglalkozunk, mint a kiégés és újjászületés, a szervezeti változások, a 21. század vezetői teljesítmények mérései, döntési csapdák és a vezetői karakterek kihívásai… és még nagyon sok hasznos dolog, amik alapvetőek. Ezek nemcsak aktuálisak, hanem rendkívül relevánsak is, és segítenek nekünk jobban megérteni, hogyan lehetünk hatékonyabbak és alkalmazkodóbbak vezetőként. Mindamellett ami talán a legfontosabb, hogyan vigyázhatunk saját magunkra is, miközben megy az előre.

Azaz hogyan legyünk saját magunk legjobb verziói – ami pedig mindenki hasznára van körülöttünk.

Mert én is tudom magamról, mikor tettem igazán oda magam és mikor van, hogy „elvégeztem a feladatot” csak, vagy betegségig hajtottam magam miután 2-3 hétig offos volt a történet. Így is lehet, úgy is lehet, most azt tanulom, hosszú távon hogyan lehet jól!

A FBC legújabb tagjai

A cél az, hogy igazi, klassz dolgokat, működő rendszereket teremtsünk – amik hosszú távon szolgálnak nem csak bennünket, de minden résztvevőt. Emellett pedig hasznosak, innovatívak, hiánypótlók. Na azt hiszem ilyen teremtők kerülnek a Forbes címlapra is. Legyünk mi is Teremtők, már csak néhány oldalt kell előre mászni, de hát van időnk!

Köszönöm a Forbesnak, hogy megalapította a Business Club-ot és hogy ennyire körültekintően szervezi meg, a résztvevők válogatásától a találkozók minőségéig – és minden résztvevőnek hálás vagyok, hogy ennyire értékes és inspiráló közösséget tudunk együtt alkotni! Imádom, hogy merünk őszinték lenni egymással és hogy ennyire intelligens és támogató a közösség.

Nekem az a tapasztalatom (így, hogy már nem csak magamat látom vezetőként, hanem másokat is, még inkább), hogy az attitűdnél és elköteleződésnél nincsen fontosabb. Az üzleti sikerhez vezető út sokszor rögös és kihívásokkal teli, de a megfelelő hozzáállással és a céljaink iránti elkötelezettséggel képesek vagyunk áthidalni az akadályokat és kihozni a legtöbbet minden helyzetből.

Az attitűdöm és elköteleződésem vezetett el engem a Magyar Térképház Kft-hez, a Varsói és a Svájci egyetemhez, és a Forbes Business Club-hoz is. Hiszem, hogy a pozitív szemlélet, a nyitottság az újra és a hajlandóság a tanulásra alapvető elemei a sikeres vezetői létnek. Ez a közösség egy olyan hely, ahol ezeket az értékeket nemcsak megoszthatom, hanem tovább is fejleszthetem, miközben hasonlóan gondolkodó, inspiráló emberekkel veszem körül magam.

Támogassuk egymást, ahol csak tudjuk, mert nem csak Te és nem csak Én nézünk szembe hasonló nehézségekkel és dilemmákkal.

Alig várom a novemberi találkozót, hogy neki láthassunk a „Kiégés-Újjászületés és a Szervezeti változások” téma feldolgozásához; na meg hogy ismét találkozhassak vállalkozó társaimmal!

Gratulálok mindenkinek, aki nap mint nap tesz azért, hogy TEREMTSEN és azoknak is, akik ebben PARTNEREK! Megbízható, értékes kollégák, partnerek nélkül a vezető sem lenne vezető.

Kitartást mindenkinek és sok sikert: Aletta