The Jungle – Steve Jobs

Mélyen hiszem, hogy nem maradhatunk közömbösek a világ történései iránt.

Tudtad?

🎨 2015. december 11-én Banksy bemutatta új falfestményét, amelyet a „The Jungle” (Dzsungel) néven ismert menekülttábor falaira festett. A mű az Apple alapítóját, Steve Jobsot a jellegzetes garbójába öltözve szíriai menekültként ábrázolja, vállán egy nagy fekete szemeteszsákkal, kezében az eredeti Apple számítógéppel. 🖥️

A tábor körül festett stencilek sorozatának részeként ez a mű erős állásfoglalás az aktuális európai migránsválsággal kapcsolatban, és egyértelmű utalás Steve Jobs származására, mint a második világháború után az Egyesült Államokba költözött szíriai bevándorló fia.

🗣️ A művet kísérő nyilatkozatában Banksy azt mondta: „Gyakran azt hisszük, hogy a migráció elszívja az ország erőforrásait, de Steve Jobs egy szíriai bevándorló fia volt. Az Apple a világ legjövedelmezőbb vállalata, évente több mint 7 milliárd dollár adót fizet – és csak azért létezik, mert beengedtek egy homszi fiatalembert.” 🍏 Steve Jobs édesapja, Abdulfattah „John” Jandali valóban Homszban született – egy szíriai városban, amelyet ma már szinte teljesen elpusztított a háború, és tanulni költözött Amerikába. Ott ismerkedett meg későbbi feleségével, Joanne Schieble-lel, és 1955-ben San Franciscóban örökbe adták első gyermeküket, Steve-et.

🎨 Banksy Steve Jobs graffitije csak egy darabja annak a sorozatnak, amelyet a művész a szíriai menekültekkel való bánásmód miatt készített Calais-ban és máshol.

💬 Mélyen hiszem, hogy nem maradhatunk közömbösek a világ történései iránt. Banksy műve erőteljes emlékeztető arra, hogy minden egyén története, származása és hozzájárulása formálja a társadalmat, amelyben élünk. Ez a műalkotás nem csupán vizuálisan ragad meg, hanem gondolkodásra késztet és párbeszédre ösztönöz (legalábbis kellene). Fontos, hogy mi is felelősséggel és nyitottsággal közelítsünk minden üzenethez, amit a világnak közvetítünk. A történetmesélés hatalma képes megváltoztatni a percepciókat, és ezen keresztül talán a világot is. Engedjük, hogy inspiráljon minket Banksy bátorsága és kreativitása, hogy valódi, értékalapú üzeneteket közvetítsünk, amelyek tükrözik azokat az értékeket és ideálokat, amelyek mellett elkötelezzük magunkat. Maradjunk érdeklődőek, nyitottak és mindig nézzünk a dolgok, emberek, sztorik mögé. 🌍