Merj Kitűnni a Tömegből: Merj Más Lenni

A kezdet talán mindennél nehezebb, de ha kitartunk, rendkívüli dolgokat érhetünk el.

Amikor a Van Gogh kiállítás termeiben álltam, egy pillanatra megállt az idő. Vincent van Gogh művei előtt állva, elképesztő digitális megoldásoknak köszönhetően éreztem, hogy nem csak egy festő zsenialitásával szembesülök, hanem egy ember történetével is, aki a maga nemében forradalmasította a színek használatát a művészetben. A színek, amelyekkel olyan erősen és bátran dolgozott, talán nem véletlenül kerültek a palettájára? Kutatások szerint Van Gogh színtévesztő lehetett, ami új perspektívát ad a megértéséhez is.

Ez a felismerés több mint csak egy érdekesség; inspirációt nyújthat mindenki számára, aki valaha is akadályokba ütközött. Gondoljunk csak bele, hogy Van Gogh, talán éppen a látási problémái miatt, olyan műveket alkotott, amelyek ma a világ egyik legnagyobb kincseinek számítanak. Az ő példája tökéletesen illusztrálja, hogy a kreativitás, a teremtés, gyakran a kihívásokból és a személyes korlátokból fakad.

„Ha hallasz egy belső hangot, amely azt mondja, hogy „te nem tudsz festeni”, akkor mindenképpen csak fess tovább, és a hang majd elhallgat.”

A kételyeink és félelmeink legyőzése révén válhatunk igazán naggyá.

A Marketing és a Kreativitás Kapcsolata

De hogyan kapcsolódik mindez a marketinghez és a kreativitáshoz általánosságban? Az igazi újítás és a tömegből való kiemelkedés gyakran szorosan összefügg azzal a képességünkkel, hogy képesek vagyunk-e elfogadni és átformálni a ránk nehezedő kihívásokat és korlátokat. Van Gogh esete rávilágít arra is, hogy néha pont a hátrányaink adhatják meg azt a különleges látásmódot, ami lehetővé teszi számunkra, hogy valami teljesen újat és izgalmasat hozzunk létre.

Más szóval, a marketing világában is azok a márkák és szakemberek tudnak igazán kitűnni, akik mernek különbözőek lenni, akik nem félnek szembenézni a kihívásokkal, és akik képesek saját „színvakságukat” egyedi előnyökké alakítani.

A kreativitás nem más, mint a problémák kreatív megoldása, és Van Gogh művészete ezt a felfogást testesíti meg a legtisztább formájában.

„Milyen lenne az élet, ha nem lenne elég bátorságunk ahhoz, hogy kipróbáljunk dolgokat?”

Van Gogh bátorsága, hogy a világot egy teljesen új szemszögből vizsgálja, ma is inspirációként szolgál. A marketingesek és a kreatív szakemberek számára ez azt jelenti, hogy merjünk kísérletezni, merjünk új utakat keresni, és soha ne féljünk a saját egyediségünk megmutatásától.

A kezdet talán mindennél nehezebb, de ha kitartunk, rendkívüli dolgokat érhetünk el. Legyen szó bármilyen törekvésről, a lényeg ugyanaz: a zsenialitás és az őrület közötti hajszálvékony határon egyensúlyozva teremtünk maradandót. Ez az, ami igazán különlegessé tesz minket, és ez az, ami lehetővé teszi, hogy KITŰNJÜNK A TÖMEGBŐL. Legyen ez a gondolat inspiráció mindannyiunk számára, akik valami újat és maradandót szeretnénk teremteni a saját területünkön.

ps: Amúgy meg van a jelenet a Doctor Who-ból, amikor a Tardissal elvitték a Dokiék Van Gogh-ot a Musée d’Orsayba 2010-be(n)? Ez Van Gogh életének és örökségének egyik legmeghatóbb fikcionális megünneplése. A jelenet nem csak a művészeti szenvedély és az elismerés iránti vágyat ragadja meg, hanem azt az üzenetet is közvetíti felénk, hogy a művészet örök, és időn túli hatással bír. És azért valljuk be, megható volt látni, még ha csak a képernyőn is, hogy van egy olyan univerzum, van egy olyan lehetséges jövő, ahol Vincent Van Gogh-ot elismerik és ünneplik – olyan formában, hogy annak ő is tanúja lehessen! Kattints aztán lehet meghatódni: https://www.youtube.com/watch?v=ubTJI_UphPk